ГоловнаЕкономікаБізнес

Київський електровагоноремонтний завод відкинув звинувачення в розкраданнях

Фірми, з якими співпрацює ПрАТ "КЕВРЗ", не є фіктивними.

Київський електровагоноремонтний завод відкинув звинувачення в розкраданнях
Фото: swrailway.gov.ua

ПрАТ "Київський електровагоноремонтний завод" (засновано ПАТ "Українська залізниця") працює прозоро і не бере участі у схемах з фіктивними підприємствами, а інформація про нібито розкрадання посадовими особами коштів компанії не відповідає дійсності.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби заводу, розміщеному на сайті підприємства.

13 липня слідчі ГСУ Генпрокуратури і співробітники Управління захисту економіки Нацполіції провели обшуки в приміщеннях заводу й у посадових осіб підприємства в рамках розслідування провадження про нібито "присвоєння" ними коштів на суму 113 млн грн через співпрацю з "фіктивними фірмами", а також через завищення вартості кінцевої продукції на 40-80%. Відповідну інформацію поширила прес-служба Нацполіції.

На думку прес-служби заводу, "інформація від поліції є неповною", тому на підприємстві вважали за необхідне викласти свою версію подій.

"Фірми, з якими співпрацює ПрАТ "КЕВРЗ", не є фіктивними. Протягом останніх 15 років ПрАТ "КЕВРЗ" працює з низкою постачальників, які на тендерних засадах забезпечують компанію комплектуючими. Серед цих постачальників є і компанія, співпраця з якою стала предметом розслідування ГПУ і Нацполіції", - наголошують у повідомленні.

На думку авторів документа, у разі "фіктивності" співпраці завод просто не зміг би виконувати зобов'язання перед замовниками. "Однак завод працює з прибутком останні два роки, чистий прибуток підприємства тільки за перше півріччя 2017 року склав понад 8 млн грн. Це підтверджує безпідставність звинувачень у фіктивних операціях", - наголошують на підприємстві.

"Присвоєння коштів" на суму 113 млн грн не могло бути, оскільки це вся вартість поставленої контрагентом продукції за 2015-2017 роки. Якби всі ці кошти були "присвоєні", у нашого партнера не було б підстав відвантажувати нам товар. А отже, завод знову-таки не зміг би виконувати зобов'язання перед замовниками", - наголошено в документі.

Згідно з релізом, звинувачення в завищенні вартості кінцевої продукції як способі виведення коштів, також є безпідставним, оскільки закупівля комплектуючих відбувається на публічній електронному майданчику SmartTender. Завдяки цьому, серед іншого, завод і став прибутковим протягом останніх двох років. "Крім того, кінцева продукція поставляється комерційним замовникам за ринковими цінами, відповідно, завищення реальної вартості комплектуючих зробило б продукцію ПрАТ "КЕВРЗ" неконкурентоспроможною. А отже, прибуткова діяльність була б неможливою", - вважають на підприємстві.

У релізі також сказано, що ПрАТ "КЕВРЗ" буде максимально співпрацювати зі слідством, надаючи всі необхідні документи і матеріали про свою роботу. "Оскільки підприємство працює прозоро і без використання будь-яких схем, нам нічого приховувати від поліції і прокуратури", - підкреслили на підприємстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram