ГоловнаЕкономікаДержава

Торгівля людьми і трудова експлуатація стають чумою XXI століття Пресс-релиз

Торгівля людьми і трудова експлуатація стають чумою XXI століття

Згідно з інформацією Міжнародної організації праці (МОП) 21 млн осіб у світі залучені до примусової праці, яка приносить дохід у розмірі 150 млрд доларів США на рік. Ці факти були оприлюднені під час проведення міжнародної конференції "Протидія торгівлі людьми з метою трудової експлуатації", яка відбулася в Києві 6-7 липня 2017 року і була проведена за підтримки ОБСЄ, Міністерства соціальної політики, а також урядів Німеччини та Канади.

Основні причини залучення громадян у ситуацію торгівлі людьми - це бідність, привабливість "кращого" життя за кордоном, безробіття, організована злочинність, незахищеність від неї, політична нестабільність, збройні конфлікти тощо. Країни, куди прямує "живий товар": Російська Федерація, Польща, Туреччина, Україна, Німеччина, Ізраїль, Греція, Об'єднані Арабські Емірати. У групі ризику, пов'язаній із торгівлею людьми, перебувають незаміжні жінки, самотні матері, розлучені люди, молодь, сільське населення, внутрішньо переміщені особи тощо.

"За роки незалежності близько 180 тис. українців стали жертвами торгівлі людьми. Якщо ще минулого року цей нелегальний бізнес був третім за прибутковістю у світі після торгівлі зброєю і наркотиками, то зараз він виходить на друге місце. Проблема притягнення до відповідальності дуже важлива, тому що коли люди бачать, що порушників не карають, вони про злочини не повідомляють, або через страх переслідування з боку злочинців. Адекватне реагування на торгівлю людьми з метою трудової експлуатації вимагає узгодженого підходу всіх суб'єктів, зокрема посиленої уваги інспекторів праці", - зазначила Наталія Федорович, заступник міністра соціальної політики України, в інтерв'ю телеканалу ЗІК.

"Потрібно перевіряти ті агентства, які займаються працевлаштуванням українців за кордоном. Ці компанії повинні мати всі документи на діяльність, ліцензію, перебувати на ринку тривалий час", - повідомив перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук.

"Зараз по всій Європі говорять про проблему торгівлі людьми та трудову експлуатацію. Її можна дійсно вважати чумою XXI століття. Україна знаходиться в складному становищі, але намагається вживати різних заходів у боротьбі з торгівлею людьми. Потрібен злагоджений підхід національних органів, міжнародних організацій і громадянського суспільства для адекватного реагування на випадки торгівлі людьми", - сказав Вайдотас Верба, координатор проектів ОБСЄ в Україні.

"Починати потрібно з простих кроків - уже сьогодні органи поліції мають можливість закривати ті компанії з міжнародного працевлаштування, які не мають ліцензії. Таким чином, можна швидко ліквідувати так званих "сірих посередників", які відправляють українців за кордон без права на таку діяльність, і не несуть ніякої відповідальності. Крім того, потрібно проводити постійну кампанію з метою поширення інформації про шляхи легального працевлаштування українців за кордоном, заради підвищення грамотності трудових мігрантів", - заявив Василь Воскобійник, президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній із міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, яка займається питаннями і проблемами, пов'язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги в сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль усіх учасників ринку працевлаштування за кордоном і ефективного захисту інтересів українських заробітчан, які планують шукати роботу за межами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram