ГоловнаЕкономікаДержава

Стали відомі зобов'язання Коломойського і Боголюбова з приводу ПриватБанку (ДОКУМЕНТ)

Колишні акціонери банку залишили за собою право зволікати з реструктуризацією до 2018 року в разі виконання однієї умови.

Колишні акціонери націоналізованого ПриватБанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов у своєму листі до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана від 16 грудня 2016 року передбачили можливість пролонгації терміну реструктуризації низки кредитів банку до 2018 року. Про це йдеться в тексті листа, який має LB.ua і який наводиться нижче (натисніть, щоб збільшити). Необхідною умовою для такої пролонгації названо реструктуризацію 75% сукупної основної суми відповідних кредитів до 1 липня 2017 року.

У листі не означено конкретних компаній і сум, а йдеться про кредити, "надані Банком юридичним особам, на умовах надання у якості забезпечення за кредитами, які відображені на балансі Банку на дату націоналізації, майна, вартість якого підтверджена незалежними оцінювачами з урахуванням вимог Національного банку України щодо визначення банками України кредитного ризику за активними операціями банків на суму сформованих ФГВФО резервів на покриття збитків за активними операціями банку з урахуванням впливу обміну необтяжених грошових зобов'язань Банку перед пов'язаними особами на акції додаткової емісії Банку".

Коломойський і Боголюбов також погодилися, щоб виконання зазначених вище зобов'язань було підтверджено незалежною міжнародною аудиторською компанією, обраною Мінфіном.

Щоб зрозуміти, про які саме кредити йдеться, знадобиться окремий юридичний коментар. Однак відомо, що колишні та нинішні акціонери ПриватБанку не одностайні в оцінці суми кредитів, виданих пов'язаним особам до націоналізації банку, в десятки разів.

Незалежний аудитор Ernst & Young (EY) підтвердив низьку якість кредитного портфеля ПриватБанку, проте не підтвердив фінансових результатів і грошових потоків банку через те, що не зміг отримати достатні аудиторські докази періоду, в якому відбулося знецінення кредитів і авансів клієнтам.

У річному звіті ПриватБанку за 2016 рік йдеться про 9,98 млрд гривень кредитів, виданих пов'язаним особам. Згідно з фінансовою звітністю банку, підтвердженою аудиторами EY, станом на 31 грудня 2016 року резерв на знецінення кредитів юридичним особам було збільшено на 155,9 млрд гривень.

Ні Нацбанк, ні Мінфін досі не опублікували лист Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова з якоїсь причини, незважаючи на численні звернення журналістів. Тим часом цей документ містить умови, на яких колишні акціонери погодилися передати ПриватБанк державі.

Нагадаємо, ще ввечері в четвер, 29 червня 2017 року, міністр фінансів Олександр Данилюк казав про те, що колишні акціонери ПриватБанку ще не виконали своїх зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram