ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ розробив положення про кіберзахист банків після вірусної атаки

У банках введуть посаду начальника відділу IT-безпеки.

НБУ розробив положення про кіберзахист банків після вірусної атаки
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк запропонував посилити вимоги до інформаційної безпеки і кіберзахисту в банках України.

Це передбачено проектом постанови "Про затвердження положення про організацію заходів забезпечення інформаційної безпеки в банківській системі України", який винесено на громадське обговорення.

Проект уперше передбачає регулювання Нацбанком питань безпеки інформації та кібернетичного захисту банківської системи України шляхом визначення обов'язкових вимог до організації заходів інформаційної безпеки, які поетапно повинні впроваджуватися банками до вересня 2019 року.

Ці заходи включають захист від шкідливих програм, заходи безпеки під час використання електронної пошти, контроль доступу до інформаційних систем банку, заходи безпеки в мережі банку, криптографічний захист інформації.

Проект передбачає призначення в банках відповідальної особи з інформаційної безпеки (Chief Information Security Officer, CISO) і наділення її повноваженнями, достатніми для прийняття управлінських рішень. Також банки повинні сформувати окремі підрозділи з інформаційної безпеки виключно зі штатних співробітників банку, які безпосередньо підпорядковуються CISO.

Імплементація норм цього документа дасть можливість: посилити вимоги до захисту інформації в інформаційних системах банків України з урахуванням актуальних кіберзагроз; встановити принципи управління інформаційною безпекою в банках; визначити принципи криптографічного захисту інформаційних систем НБУ; встановити обов'язкові мінімальні вимоги до організації заходів забезпечення безпеки інформації та порядок поетапного впровадження цих вимог банками.

Нагадаємо, що вранці 27 червня Україна була атакована комп'ютерним вірусом Petya, що сильно вдарило по фінансовій системі України. Багато банків досі не відновили свій функціонал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram