ГоловнаЕкономікаДержава

Україна підписала умови для приєднання до європейської енергосистеми

Проект перейшов на другу стадію.

Україна підписала умови для приєднання до європейської енергосистеми
Фото: www.atomic-energy.ru

Компанія "Укренерго" в середу, 28 червня, в Брюсселі підписала договір про умови приєднання енергосистеми України до європейської енергосистеми ENTSO-E.

Як повідомила прес-служба компанії, цей документ складається з трьох основних частин: каталогу умов, які потрібно виконати для приєднання; списку необхідних додаткових досліджень; дорожньої карти.

Хоча технічно робота в паралельному режимі з ENTSO-E і в паралельному режимі з РФ, Білоруссю і Молдовою схожа, в їх основі лежать різні економічні моделі. Синхронізація з ENTSO-E вимагає не тільки виконання цілого ряду складних технологічних заходів, а й перебудови всього ринку електроенергії в країні з переходом на абсолютні ринкові механізми, коли будь-який споживач в Україні зможе імпортувати електроенергію з будь-якої країни ЄС, а будь-який виробник електроенергії - експортувати її кінцевого споживача в Європу.

Тому синхронізація з ENTSO-E неможлива без повноцінного впровадження нової моделі ринку електроенергії відповідно до вимог Третього енергетичного пакету.

Інтеграція української енергосистеми в енергетичну систему континентальної Європи ENTSO-E зараз є одним з першочергових пріоритетів напрямку її розвитку.

Ще в травні 2006 року керівні органи європейської асоціації операторів передавальних мереж UCTE (зараз - ENTSO-E) розглянули і затвердили заявку на вступ ОЕС України і ЕС Молдови, як єдиний блок регулювання, до синхронної зони UCTE. Було прийнято рішення про створення проектної групи "Україна-Молдова / UCTE" на чолі з представником румунської компанії Transelectrica.

У січні 2008 року органи UCTE затвердили "Технічне завдання проекту приєднання України та Молдови до електричної системи UCTE". Проект був розділений на три стадії: "A" - проведення дослідження стану енергосистем претендентів, розробка каталогу заходів і підготовка угоди, яку мають підписати "Укренерго" і Moldelectrica з ENTSO-E; "B" - реалізація певних заходів; "C" - підготовка і проведення випробувань в режимах роздільної роботи і об'єднання енергосистем.

У 2015 році дослідження були успішно виконані, на початку 2016-го виконавці надали докладні звіти замовнику, всім членам консорціуму і проектній групі. Результати досліджень були покладені в основу "Угоди про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи".

23 травня 2017 року на пленарному засіданні регіональної групи ENTSO-E "Континентальна Європа" узгодили остаточний зміст цієї угоди і запропонували всім системним операторам, що входять до складу регіональної групи ENTSO-E, а також Moldelectrica SE і ДП "НЕК Укренерго" підписати її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram