ГоловнаЕкономікаБізнес

МЕРТ рекомендувало Порошенкові підписати закон про вивізне мито на брухт

Раніше на користь його прийняття вже висловлювався прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

МЕРТ рекомендувало Порошенкові підписати закон про вивізне мито на брухт
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство економіки звернулося до Президента України з рекомендацією підписати прийнятий Верховною Радою закон про пролонгацію дії підвищеного вивізного мита на брухт чорних металів у розмірі 30 євро за тонну. Раніше на користь його прийняття вже висловлювався прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Цей закон повною мірою відповідає міжнародним зобов'язанням України, оскільки підпадає під статтю двадцять першої генеральної угоди про тарифи й торгівлю.

Як розповів голова комітету ВР з питань промислової політики Віктор Галасюк в ефірі програми "Перша Шпальта", закон був прийнятий парламентом для того, щоб ліквідувати критичний дефіцит сировини для українських металургійних заводів, з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості, а також забезпечення можливості відновлення інфраструктури.

"Я сподіваюся, що позиція Президента буде державницькою, і він підпише металургійний закон і продовжить його дію на два роки. Тому що, по-перше, він відповідає національним інтересам України. Він не тільки ліквідує критичний дефіцит сировини металобрухту для українських заводів, не тільки забезпечує потреби оборонної промисловості, але й, що дуже важливо, цей закон не дав вкрасти робочі місця українських металургів за кордон. Він дозволив зберегти понад 20 000 робочих місць у гірничо-металургійному комплексі. Він збільшив на 30 відсотків надходження цієї сировини на металургійні заводи. Його ефект для бюджету становить майже півтора мільярда гривень на рік - цих надходжень не було б, якби мито не підвищили. Більше того, навіть незважаючи на суттєве скорочення експорту металобрухту в натуральному обсязі, надходження до державного бюджету від експорту цього брухту також зросли. Тобто по суті цей закон надав сировину українським металургам, зброю і техніку українській армії, роботу та зарплату українцям. І що дуже важливо - цей закон стосується не тільки металургії, не тільки промисловості, він стосується кожного українця, адже від експортних надходжень залежить стабільність гривні та ціни в магазинах", - упевнений нардеп.

Заступник гендиректора "АрселорМіттал Кривий Ріг" Володимир Ткаченко також вважає, що Президент підпише важливий для країни закон. "Я думаю, що він прийме правильне рішення. Тим паче, що це рішення, яке було ініційовано парламентським комітетом із питань промислової політики, підтримане 260 голосами народних депутатів України, і підтримане Міністерством економіки України, Міністерством економіки та торгівлі", - нагадав топ-менеджер в ефірі програми "Перша Шпальта".

Віктор Галасюк нагадує, що цей закон цілком відповідає міжнародним зобов'язанням України, оскільки підпадає під статтю двадцять першої генеральної угоди про тарифи й торгівлю, яка називається "Винятки з міркувань безпеки". "Згідно з цією статтею, країна в надзвичайних умовах, в яких сьогодні, на жаль, опинилася Україна, має право здійснювати тимчасові вимушені, але надзвичайно важливі заходи", - говорить голова комітету ВР. Він також нагадує, що в Китаї, наприклад, мито на експорт металобрухту становить 40%. "Це практично в два з половиною рази більше, ніж те, що ми сьогодні тимчасово встановили в Україні. Тобто країна захищає свою національну безпеку, свої економічні інтереси, робочі місця своїх громадян. Я хочу підкреслити, що в таких питаннях українська дипломатія повинна виходити на більш високий рівень, аніж комерційні переговори, адже сьогодні Україна - це не просто торговий партнер Європи або інших країн світу, сьогодні Україна - це форпост західної цивілізації, проти якого відбувається військова агресія", - підсумував нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram