ГоловнаЕкономікаБізнес

Новий Ан-132 коштуватиме близько $30 млн

"Антонов" планує зробити літак дешевшим, ніж у конкурентів.

Новий український літак Ан-132 коштуватиме $30-35 млн у базовій комплектації. З урахуванням усього можливого спецобладнання, яке можна встановити на літак, ціна може сягнути $200 млн.

Про це повідомив в інтерв'ю Liga.net директор програми літаків Ан-132 Олександр Хохлов.

"Літаки такого класу в базовій комплектації коштують приблизно $30-35 млн. Ми розраховуємо наблизитися за ціною до нижньої межі цього діапазону, тоді як конкуренти знаходяться ближче до верхньої", - сказав він.

Конкурентами українського Ан-132 він назвав іспанські CASA C-295 і Alenia C-27J. "Наш літак матиме переваги перед конкурентами за низкою технічних (як, наприклад, можливість посадки на високогірних аеродромах) і економічних характеристик (вартість експлуатації та запасних частин буде суттєво нижчою, ніж у літаків-аналогів)", - сказав Хохлов.

За його оцінками, обсяг ринку, на який розраховує "Антонов", становить не менш ніж 350 літаків: 250-260 на Близькому Сході (в тому числі 80 в Саудівській Аравії) і ще близько 100 в Індії.

Літаки виготовлятимуть в Україні та Саудівській Аравії, на замовлення якої Ан-132 було розроблено. Серійна лінія в Києві вже майже готова, а саудівський завод буде побудований приблизно через три роки.

Поки в Саудівській Аравії будуватимуть завод, в Україні планують виготовити 20 літаків. Потім мінімальний темп виробництва становитиме 12 літаків на рік на кожній лінії.

Перші серійні літаки "Антонов" хоче показати в другій половині 2018 року.

Ан-132 - перший літак у лінійці "Антонова" без російських комплектуючих. Літак призначений для польотів на близько- і середньомагістральних маршрутах, він зможе виконувати широкий спектр завдань із перевезення вантажів. Він матиме крейсерську швидкість 500 км/год і максимальну висоту крейсерського польоту 9000 м з максимальним навантаженням 9,2 тонни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram