ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін увіллє в Приватбанк ще 38,5 млрд грн (оновлено)

Якість кредитного портфеля банку виявилася ще гіршою, ніж вважали раніше.

Кабмін увіллє в Приватбанк ще 38,5 млрд грн (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Кабінет міністрів прийняв рішення про додаткову капіталізацію Приватбанку на суму 38,5 млрд гривень.

Про це на брифінгу в п'ятницю розповів міністр фінансів Олександр Данилюк.

Рішення про докапіталізацію прийнято за результатами аудиту, проведеного EY, і на підставі пропозицій Національного банку, а також рекомендацій Експертно-аналітичної ради. "За даними аудитора, якість кредитного портфеля виявилася гіршою, ніж очікували на момент переходу банку в державну власність", - пояснив міністр.

Збільшення капіталу відбудеться в два етапи шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики. Перший із них буде на суму 22,5 млрд гривень.

Монетизація цих облігацій не передбачена, тому Мінфін не очікує впливу на валютний курс і рівень інфляції.

Оновлення. Національний банк, своєю чергою, повідомив, що перший транш ОВДП у розмірі 22,5 млрд гривень покриє збитки, що виникли через шахрайські дії напередодні націоналізації. Він також дасть можливість створити резерви під портфель фінансового лізингу, якість обслуговування якого погіршилася після переходу банку в держвласність.

Решта 16 млрд гривень - це обсяг капіталу, яким необхідно покрити уцінку основних засобів.

"На думку НБУ, обсяг капіталу для покриття уцінки основних засобів у 16 млрд грн може бути зменшений за рахунок розробки та чіткої реалізації стратегії роботи із заставним майном банку і майном, прийнятим на баланс банку в рахунок погашення кредитної заборгованості", - заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Тому уряд вирішив почекати з випуском ОВДП на цю суму.

Нацбанк також наголосив, що проблем із живими грошима у Привату немає. Ліквідність перевищує 17 млрд гривень і 800 млн доларів.

Нагадаємо, 21 грудня Приватбанк перейшов у державну власність, оскільки попередні власники довели його до неплатоспроможності. Міністерство фінансів і Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку в 148 млрд гривень. Мінфін докапіталізував банк на 116,8 млрд гривень, з яких на 9,8 млрд гривень - у 2017 році.

З них були монетизовані 25,8 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram