ГоловнаЕкономікаДержава

Газовидобувачі вважають реальними плани уряду наростити видобуток з 20 до 27 млрд кубометрів до 2020 року

Зростання газовидобутку зміцнить гривню, створить робочі місця і наповнить бюджет.

Газовидобувачі вважають реальними плани уряду наростити видобуток з 20 до 27 млрд кубометрів до 2020 року
Роман Опимах
Фото: Макс Требухов

Україна має достатню інфраструктуру і запаси газу, щоб у найближчі роки різко наростити видобуток газу. Про це на сьомому Національному експертному форумі сказав Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України. Організатор форуму - Інститут Горшеніна.

"У планах уряду до 2020 року - наростити видобуток газу із сьогоднішніх 20 млрд кубометрів до 27. Це абсолютно реальні плани. Останні 25 років обсяги видобутку стабільні, тільки розвіданих запасів газу вистачить на десятки років. Зростання газовидобутку забезпечить енергонезалежність України від імпортних постачань, що знизить тиск на курс гривні, призведе до створення робочих місць і наповнить бюджети різних рівнів", - сказав Опімах.

Щоб наростити видобуток, він пропонує уряду дати зелене світло газовидобувникам. Багато що вже зроблено - піднято тарифи до ринкового рівня, диверсифіковано постачання. Але є і проблеми.

"Україна має найвище ресурсне оподаткування - 30%, у Європі в середньому вдвічі нижче. Рента на газовий конденсат завищена, тарифи на користування газотранспортною системою слід переглянути. Потрібні зміни в системі оформлення і видачі ліцензій газовидобувникам. Сьогодні на це потрібно 4 роки, 45 різних дозволів із 16 установ. Потрібна дерегуляція. Нарешті, уряд повинен прозоро продавати нові ділянки для розвитку газовидобутку", - сказав Опімах.

Керівник Асоціації газовидобувників зазначив, що вже існують три пріоритетні законопроекти (5459,3096-д, 6229), які стимулюють розробку нових родовищ, дерегулюють газовидобуток і збільшують прозорість цієї сфери. Нагадаємо, "Газпром" програв "Нафтогазу" суд у Стокгольмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram