ГоловнаЕкономікаФінанси

СБУ обшукала страхові компанії Явтушенка

Спецслужба підозрює страховика у фіктивному страхуванні бізнес-активів.

Учора, 14 червня 2017 року, Служба безпеки України (СБУ) провела обшук у приміщеннях страхових компаній "Саламандра-Україна", "ДІМ Страхування", асистанської компанії "Фінанс-Лайн", громадської спілки "Український страховий омбудсмен". Усі компанії належать до фінансового холдингу Юрія Явтушенка. Про це повідомила прес-служба холдингу.

Підставою для обшуку було рішення слідчого судді Дарницького району у кримінальній справі, порушеній у травні 2016 року, в якій Юрія Явтушенка звинувачують у незаконних фінансових операціях. Сам Явтушенко каже, що впродовж останнього року неодноразово повідомляв правоохоронні органи про готовність співпрацювати та надати всі необхідні для слідства документи. Але відповідей не отримав.

"Держрегулятор Нацкомфінпослуг своєю перевіркою вже підтвердив, що наша діяльність є законною і прозорою, з надійними активами (70% у валюті, решта в нерухомості і на гривневих поточних рахунках). У рейтингах страхових компаній ми є лідерами за швидкістю страхових виплат. СБУ здійснювало насильницьку акцію і намагалася не допустити адвокатів до місця проведення слідчих дій, що є грубим порушенням права на захист і отримання правової допомоги", - говорить Явтушенко.

Слідчі СБУ вилучили комп'ютерну техніку та документи. Незважаючи на це, компанії продовжують виконувати свої фінансові зобов'язання перед клієнтами і партнерами, працюють контакт-центри, виплати здійснюються. Водночас роботу союзу "Український страховий омбудсмен" тимчасово припинено.

СБУ, своєю чергою, повідомляє на своєму сайті про припинення масштабної схеми з фіктивного страхування бізнес-активів олігарха, наближеного до екс-президента Віктора Януковича. За версією СБУ, топ-менеджмент комерційної структури олігарха укладав фейкові страхові контракти з підконтрольними компаніями, в результаті чого "відмили" майже 4,5 млрд гривень.

СБУ також заблокувала роботу кол-центрів у Києві та Полтаві, які приймали заявки на викуп страхових зобов'язань із дисконтом 10-20% від реальної суми страхових виплат у збанкрутілих страхових компаніях. Зобов'язання таких компаній потім можна відшкодувати в повному обсязі.

Також СБУ знайшла інші порушення в роботі страхових компаній і винесла рішення Нацкомфінпослуг позбавити страхові компанії ліцензій і накласти на них штрафи.

Видання Finclub повідомляє, що раніше Юрій Явтушенко фігурував у кількох кримінальних провадженнях. Одна справа (заведена Печерським РУ, № 12013110060004593) стосувалася шахрайських дій посадових осіб Української екологічної страхової компанії (УЕСК) і компанії "Маркс.Капітал", яких підозрювали в доведенні УЕСК до банкрутства. Провадження, відкрите Шевченківським РУ (№ 42013110000000266), стосувалося неправомірних дій посадових осіб СК «Лафорт». Подільське РУ відкрило провадження № 12013110070004460 щодо присвоєння майна і зловживання службовим становищем щодо посадових осіб страхової компанії "Добробут".

Юрій Явтушенко відомий на ринку страхування тим, додає Finclub, що скуповує страхові фірми, що перебувають на межі банкрутства. Крім двох згаданих страховиків, у нього є факторингові та асистанські компанії "Фінанс Лайн" і "Маркс.Капітал". У 2016 році Юрій Явтушенко створив громадський союз "Український страховий омбудсмен" для допомоги постраждалим у ДТП в отриманні страхової виплати. Восени він купив СТ "Іллічівське". У квітні 2017 року СТ "Іллічівське" оголосило про ліквідацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram