ГоловнаЕкономікаДержава

Україні потрібен розподіл функцій «Нафтогазу», - представник Єврокомісії

Роль споживача на ринку газу повинна змінитися.

Україні потрібен розподіл функцій «Нафтогазу», - представник Єврокомісії
Торстен Воллерт
Фото: Макс Требухов

Україні потрібен розподіл функцій «Нафтогазу» з видобутку і транспортування енергоносіїв (анбандлінг) і надання доступу до трубопроводів та іншої інфраструктури третім сторонам.

Про це сказав Торстен Воллерт, член Європейської комісії, Група підтримки України, керівник підгрупи з питань енергетики, під час сьомого Національного Експертного Форуму. Організатор форуму - Інститут Горшеніна.

"На ринку газу в Україні найкраще законодавство у всій енергетиці, але зараз необхідно провести розподіл функцій «Нафтогазу», анбандлінг. Це необхідно зробити, і зробити так, щоб питання не було надмірно політизоване. Це структурна річ і частина енергобезпеки - найважливіше завдання, що стоїть перед нами. У результаті це призведе до зміни ролі споживачів на ринку (вони зможуть вибирати постачальників, - ред.)", - сказав Воллерт.

Також Торстен Воллерт нагадав про необхідність якнайшвидшого створення Фонду енергоефективності, який дозволить підвищити рівень енергетичної ефективності будівель і стимулювати розвиток енергоощадних технологій.

Як відомо, в Меморандумі з Міжнародним валютним фондом, який оприлюднило Міністерство фінансів, йдеться про взяті Україною зобов'язання скоригувати соціальні норми в непікові місяці і використовувати тариф на розподіл газу і опалення на основі потужності. Крім того, про розмежування плати за газ як товар і за сервіс з його доставки йдеться у вимогах «Третього енергопакету» для країн, що увійшли в Енергетичну Співдружність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram