ГоловнаЕкономікаБізнес

Прямі постачання норвезького газу в Україну можливі з 2022 року

Польща і Данія підписали меморандум про співпрацю.

Прямі постачання норвезького газу в Україну можливі з 2022 року
Фото: EPA/UPG

Україна зможе отримувати газ безпосередньо з Норвегії з 2022 року, заявив радник міністра енергетики та вугільної промисловості Максим Белявський, посилаючись на підписання меморандуму між Польщею та Данією про співпрацю для забезпечення прямих постачань газу з Норвегії.

"Прямий потік норвезького газу в Україну - відтепер реальність, з 2022 року. Нам залишилося побудувати інтерконектор між Україною і Польщею: восени повинна початися закупівля труб", - написав Белявський у фейсбуці, опублікувавши при цьому копію тексту меморандуму.

Нагадаємо, що перші закупівлі норвезького газу почалися ще в жовтні 2014 року. Тоді "Нафтогаз України" почав купувати газ у Statoil, а постачання здійснювали через словацький газовий коридор.

Газопровід-інтерконектор між Польщею та Україною, про який говорить Белявський, об'єднає газотранспортні системи двох країн, забезпечить можливість збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через польську територію, а також дозволить зберігати європейський газ у підземних сховищах газу України.

Пропускна здатність між Польщею та Україною складе 21,9 млн кубометрів на добу (8 млрд кубометрів на рік супроти нинішніх 1,5 млрд кубометрів), у зворотному напрямку - з України до Польщі - 19,2 млн кубометрів на добу (7 млрд кубометрів на рік).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram