ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ послабив обмеження для інвестицій бізнесу за кордон

Регулятор при цьому залишив за собою повноваження в боротьбі зі схемним відтоком капіталу.

НБУ послабив обмеження для інвестицій бізнесу за кордон
Фото: flickr/НБУ

Національний банк України послабив обмеження при інвестиціях юридичних осіб за кордон.

Як повідомляють на сайті НБУ, бізнес отримав можливість інвестувати за кордон до 2 млн доларів в еквіваленті на підставі однієї валютної ліцензії за один календарний рік. Досі ліміт загальної суми таких операцій становив 50 тис. доларів за один календарний місяць.

При цьому регулятор встановив різні вимоги для отримання ліцензій залежно від суми інвестиції за кордон. Якщо розмір інвестиції менш ніж 50 тис. доларів, будуть діяти спрощені вимоги до переліку документів для отримання ліцензії. Крім заяви, достатньо буде надати кілька інших документів залежно від виду інвестиції і типу інвестора (договір про здійснення інвестиції, документи про реєстрацію об'єкта інвестиції і т.д.).

Для інвестицій понад 50 тис. доларів вводиться розгорнутий перелік документів, який допоможе Нацбанку запобігти використанню валютних ліцензій для схемного відтоку капіталу. Зокрема, резидент повинен додатково підтвердити економічний сенс операції, наявність у нього прозорих джерел коштів для її проведення, надати розгорнуту інформацію про кінцевих бенефіціарів власників суб'єктів інвестиційної операції тощо.

"Такі кроки дозволять поліпшити умови ведення юридичними особами зовнішньоекономічної діяльності, і, разом з тим, не сприятимуть проведенню економічно необґрунтованих операцій з виведення коштів за межі України", - вважає НБУ.

Зміни набудуть чинності з 12 червня 2017 року.

Фото: bank.gov.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram