ГоловнаЕкономікаДержава

Віце-прем'єр України заявив про необхідність 77 млрд грн субсидій для сплати за послуги ЖКГ

Зараз очікуються розрахунки Мінсоцполітики для підготовки відповідних змін до Держбюджету.

Віце-прем'єр України заявив про необхідність 77 млрд грн субсидій для сплати за послуги ЖКГ
Фото: www.dyvys.in

Віце-прем'єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко розповів, що загальна потреба в субсидіях для оплати послуг ЖКГ в Україні на 2017 рік становить 75-77 мільярдів гривень. Про це він заявив під час засідання комітету Верховної ради з питань ЖКГ, пише "Апостроф"

За словами Зубка, Міністерство фінансів наразі пропонує виділити на покриття дефіциту 15 мільярдів гривень додатково до 47 мільярдів, закладених у бюджеті.

"Кількість субсидіантів збільшилася. Ми давали розрахунки на рівні 60 млрд. грн, Мінфін розрахував на рівні 55 млрд, ухвалили рішення в державному бюджеті на рівні 47 млрд грн. Це вже було рішення Мінфіну. Тому що коштів скільки є, стільки і є. Гроші треба виділяти додатково, ми до цього питання будемо повертатися восени. Зараз також будуть ухвалені рішення, і восени ми будемо повертатися до цього питання", - зазначив Зубко.

Щодо планів і джерел погашення заборгованості та нового фінансування субсидій, віце-прем'єр зазначив: "Ми будемо працювати, мобілізувати всіх депутатів за збільшення фінансування".

"Це питання 15-ти мільярдів, які покриють касовий розрив, ми повинні проголосувати за це до початку осінньої сесії. 47 млрд грн, які ми заклали, не вистачає. Є касовий розрив, і Мінфін пропонує додати 15 млрд. Потім є графік додаткових виплат (погашення боргів). Цих коштів (15 млрд) теж не вистачить, на мій погляд. Тому восени ми повернемося до цього питання, попередні розрахунки показують по Україні суму на рівні 75-77 млрд грн", - сказав Зубко.

Нагадаємо, раніше член комітету з ЖКГ Олена Бабак заявила, що реальна потреба в субсидіях становить близько 100 мільярдів гривень на 2017 рік. За оцінками учасників ринку, обсяг необхідного фінансування становить близько 77 мільярдів. Водночас, за даними Мінсоцполітики, із закладених в бюджеті 47 млрд грн за п'ять місяців поточного року майже вся сума вже використана. За даними екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, заборгованість навіть за плановою цифрою становить близько 30 млрд грн.

За словами Зубка, зараз очікуються розрахунки Мінсоцполітики для підготовки відповідних змін до Держбюджету.

"Зміни до держбюджету приймаються тільки після закінчення першого півріччя. Що стосується суми, то завжди грошей не вистачає, вони на першочергові питання йдуть, сьогодні це питання оборони. Я думаю, що Мінфіну і Мінсоцполітики треба зробити розрахунки і внести зміни до бюджету. Сьогодні є кошти, які можна перенаправити на субсидії. Потрібно розставити пріоритети. І сьогодні на комітеті ми визначили, що пріоритет сьогодні - це виділення додатково від 10 до 15 млрд грн на фінансування субсидій", - підкреслив віце-прем'єр.

"Зараз ми хочемо, щоб питання боргів держави ми вивели в окремий напрям, і щоб держава безпосередньо перенаправляла кошти на рахунки підприємств - комунальним підприємствам та ОСББ, постачальникам послуг. Тоді буде ясно, хто винен і наскільки, і потрібно врегулювати питання фінансової дисципліни. Тому що від недотримання фінансової дисципліни страждають в результаті споживачі", - додав Зубко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram