ГоловнаЕкономікаБізнес

Журналісти дізналися про роль Медведчука на нафтогазовому ринку України

Покупець активів "Роснефти" пов'язаний з одіозним політиком.

Журналісти дізналися про роль Медведчука на нафтогазовому ринку України

Покупцем нафтогазового бізнесу російської держкомпанії "Роснефть" в Україні виявився ізраїльський бізнесмен Нісан Моїсеєв, пов'язаний з Віктором Медведчуком, йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Майже 150 заправок - переважно під брендом "ТНК", - мережу нафтобаз і Лисичанський нафтопереробний завод наприкінці минулого року купила швейцарська фірма Glusco Energy. Це дочірня структура іншої швейцарської фірми - Proton Energy Group, офіційний власник якої - Нісан Моїсеєв.

"З паном Медведчуком я знайомий давно, як і з багатьма іншими українськими, російськими, європейськими, ізраїльськими, американськими публічними людьми та бізнесменами. Нас пов'язують дружні відносини, а не ділові. Жодного стосунку пан Медведчук до цих компаній не має, вони належать мені, я - їх єдиний власник", - заявив Моїсеєв у письмовій відповіді на запит.

Журналісти зазначають, що, незважаючи на заборону прямого авіасполучення між Україною і Росією, один борт має дозвіл літати - той, яким користується Медведчук. Вони зняли на відео, як з аеропорту "Внуково" (Москва) в аеропорт "Київ" прилетів приватний літак "Фалькон 900", на борту якого, серед інших, був Нісан Моїсеєв. Медведчук і ізраїльський бізнесмен обмінялися на прощання дружнім поцілунком.

Як підкреслено в розслідуванні, зустріч збіглася в часі із "зачисткою" ринку імпорту зрідженого газу України під нового гравця, яким став Моїсеєв. Наприкінці 2016 року у традиційних імпортерів зрідженого газу почалися проблеми: діями СБУ, Мінекономрозвитку і митниці було зупинено його імпорт, і майже одночасно з'явилися фірми, які почали імпортувати великі обсяги зрідженого газу з Росії.

"Мене вразила синхронність дій Федеральної служби експортного контролю Російської Федерації і Служби безпеки України, Мінекономрозвитку, митної служби. Митна служба спільно з СБУ почала тут різко розчищати територію, тобто почала тиснути на наших потужних імпортерів зрідженого газу. А там Федеральна служба експортного контролю визначила Proton - дочірню структуру Glusco - як єдиного експортера ресурсів "Роснефти", - наводяться в сюжеті слова екс-президента Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леоніда Косянчука.

Розслідування журналістів показало, що тоді ринок зачистили під чотири фірми, одна з яких - "Глуск Україна" Нісана Моїсеєва, а решта три - пов'язані з нею через менеджерів. Всі вони почали безперебійно у великих обсягах ввозити в Україну з Росії газ "Роснефти", тоді як іншим імпортерам СБУ показала червоне світло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram