ГоловнаЕкономікаБізнес

Імпорт російских добрив в Україну може зацікавити РНБО, - ЗМІ

Російські виробники добрив за перші 4 місяці 2017 року вивезли з України близько ста мільйонів доларів.

Імпорт російских добрив в Україну може зацікавити РНБО, - ЗМІ
Фото: infoindustria.com.ua

Український виробник мінеральних добрив "впав у кому", поки українська влада "всілякими кулуарними рішеннями і маневрами "створювала "сприятливий клімат" для російських виробників мінеральних добрив на вітчизняному ринку. Мова про ринок азотних мінеральних добрив об'ємом 900 млн доларів на рік, йдеться в статті "Тінь від зачинених дверей" у виданні "Бізнес" від 29 травня, пише РБК-Україна. 

Зазначимо, 18 травня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) прийняла рішення про відновлення антидемпінгових мит на імпорт в Україну деяких азотних добрив з Російської Федерації. П'ятирічне антидемпінгове мито на постачання карбаміду і карбамідно-аміачної суміші (КАС) з Росії в розмірі 31,84%, за даними видання, чинне з 21 травня.

"Але, схоже, Кабмін недооцінює згубність ситуації, що склалася в хімпромі і може взагалі обнулити всі чинні мита на мінеральні добрива, незалежно від країни-виробника, підтримавши 18 травня відповідний законопроект", - йдеться в статті.

Автор матеріалу зазначає, що 28 квітня в парламенті зареєстрували законопроект "Про внесення змін до закону України "Про митний тариф України". "У пояснювальній записці до документа Російська Федерація згадується як країна-агресор, що не заважає законодавцям запропонувати обнулити ставки митних зборів на всі види міндобрив, що ввозяться в Україну, незалежно від країни-виробника", - пише автор.

Зазначають, що 18 травня ініціативу обнулення мит підтримав Кабмін і міністр агрополітики Тарас Кутовий, який уже подав у відставку. "Цей законопроект, якщо він буде прийнятий, як стверджують експерти, призведе до монополізму російських хіміків в Україні", - йдеться в статті.

Автор статті також допускає, що питання імпорту російських добрив на український ринок незабаром може стати предметом особливої уваги не тільки Мінекономрозвитку, Мінагрополітики і МКМТ, а й українських силових органів, включаючи РНБО.

"Днями народний депутат України Дмитро Тимчук опублікував дані, згідно з якими найбільший постачальник азотних добрив в Україні - російська корпорація "Єврохім" - є також одним з ключових постачальників мінеральних добрив у невизнану "ДНР". Як виявилося, "Єврохім", підконтрольний близькому російському президенту олігархові Андрію Мельниченку, спокійно здійснює кооперацію з "ДНР", - пише автор. Він зазначає, що так уся історія з імпортом російських мінеральних добрив в Україну "заграла в дещо іншому світлі".

"Тепер уже чиновникам Мінекономрозвитку необхідно буде пояснити, яким чином російська компанія, що є важливим елементом у ланцюжку матеріального забезпечення ОРДЛО, в першому півріччі 2017 р. отримала найсприятливіші умови для збуту свого товару на українському ринку", - пише журналіст.

"У хімічній галузі склалася ситуація, коли діями українських чиновників найважливіша індустрія, що дає 8% ВВП, доведена до межі розвалу. Чи відповість хтось за це? - питання, як завжди, відкрите", - додав він. Автор також підкреслив, що антидемпінгові заходи щодо мінеральних добрив з РФ були встановлені Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі 27 грудня 2016 року, а набути чинності мали з 1 березня 2017 р. У лютому цього року МКМТ призупинила дію свого рішення, апелюючи до інформації Мінагрополітики про те, що національні інтереси вимагають припинення антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив вітчизняного виробництва.

"Тут слід розібратися, національні інтереси якої країни в цьому випадку відстоювало Мінагрополітики? Річ у тому, що з 13 лютого по 1 липня українські аграрії закуповують добрива на весняну й осінню посівні. Припинивши своє рішення, МКМТ у "гарячий" сезон відкрила ринок російським виробникам. За попередніми оцінками, за кілька місяців роботи у 2017 р. росіяни наростили свою частку на ринку мінеральних добрив до 50-60%, що істотно вдарило по українському виробнику", - наголошено у публікації.

Зазначимо, за даними ЗМІ, російські виробники добрив за перші 4 місяці 2017 року вивезли з України близько ста мільйонів доларів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram