ГоловнаЕкономікаБізнес

Поліція запідозрила УЗ у розтраті 185 млн гривень на ще не проведені тендери (оновлено)

Слідство зацікавилося закупівлею 2,5 тис. напіввагонів.

Поліція запідозрила УЗ у розтраті 185 млн гривень на ще не проведені тендери (оновлено)
Фото: interleaseinvest.all.biz

Головне слідче управління Національної поліції 26 травня відкрило кримінальне провадження за фактом розтрати 185 млн гривень на тендерах "Укрзалізниці" із закупівлі вантажних напіввагонів.

Як повідомляють на сайті МВС, на початку квітня посадові особи ПАТ "Укрзалізниця" підписали протокол узгодження ціни напіввагона, яка нібито була завищена на 76 тисяч гривень. У результаті вартість усієї партії з 2465 вагонів була завищена приблизно на 185 млн гривень.

Ідеться про 11 тендерів, які були оголошені УЗ 26 квітня 2017 року на загальну суму 3 млрд гривень.

Вартість одного вагона за цими тендерами - 1,014 млн гривень без ПДВ.

Таку ціну вивела експертна комісія, створена з представників Національного комітету з промислового розвитку, Мінекономрозвитку, "Укрзалізниці" і вагонобудівних підприємств. Як кажуть на сайті Крюківського вагонзаводу, протокол узгодження цієї ціни 12 квітня підписали член правління УЗ Іренеуш Василевський і керівник експертної групи від Національного комітету Олег Крехівський.

Тендери будуть проведені на початку червня, під час торгів ціна може знизитися.

Проте поліція вже кваліфікувала дії УЗ як розтрату (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу).

Оновлення. Голова "Укрзалізниці" Войцех Бальчун, продовження контракту з яким уряд розгляне на початку червня, визнав цю справу необґрунтованою.

"У ці дні очевидно - наступ на нашу команду йде широким фронтом. Опоненти мобілізували всі ресурси, засоби не вибирають. У ці хвилини задоволено потирають руки - зараз підуть спекуляції навколо інциденту з пасажирським 139. Вчора - інформація Національної поліції про кримінальне провадження за фактом розтрати коштів службовими особами ПАТ "Укрзалізниця". Така постановка питання, скажемо делікатно, ЩОНАЙМЕНШЕ викликає подив", - написав він у фейсбуці.

Бальчун зазначає, що наразі лише оголошено тендер на закупівлю вагонів.

"Собівартість будівництва вагона опрацьована і перевірена робочою групою Національного комітету з промислового розвитку, дорадчо-консультативного органу Кабінету Міністрів України. Ціна очікувана, яка входить до торгів, чекаємо її зниження під час торгів на Прозорро, куди мають доступ усі зацікавлені. Зрештою, ЦІ ВАГОНИ НЕ ЗАКУПЛЕНО. Мова про тендер, тільки про наміри придбати у результаті прозорих торгів, про лоти з можливістю зниження ціни. Нагадаємо, тендер в першому кварталі не відбувся через відсутність пропозицій нібито через дуже низьку очікувану ціну. Коло замкнулося. Хто втягує Національну поліцію в цю історію?" - запитав він.

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков - представник "Народного фронту". Партія виступає проти продовження контракту з діючим головою правління УЗ Войцехом Бальчуном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram