ГоловнаЕкономікаБізнес

Левус звинуватив виробників цигарок у підтримці бізнесу окупантів

"Проблеми з роздрібною торгівлею цигарками пов'язані зі змовою тютюнових виробників".

Левус звинуватив виробників цигарок у підтримці бізнесу окупантів
Фото: nfront.org.ua

Народний депутат Андрій Левус (фракція "Народного фронту") звинуватив виробників сигарет у підтримці бізнесу окупантів.

Про це йдеться в його блозі на сайті "Цензор".

"Проблеми з роздрібною торгівлею цигарками пов'язані зі змовою тютюнових виробників. Це відбувається тому, що як мінімум два з чотирьох виробників цигарок в Україні, безпосередньо пов'язані з "Тедіс Україна" ("Мегаполіс Україна") - у 2010 році "Мегаполіс РФ" очолив Лео Маклафін, колишній генеральний директор "Філіп Морріс Україна", а у 2013 році Philip Morris і JTI придбали по 20% пакету акцій "Мегаполіс РФ". Саме виробники цигарок зацікавлені в монопольному становищі компанії "Тедіс-Україна" на ринку. Але вони повинні зрозуміти, що привілей для монополіста більше не буде", - заявив Левус, який очолює підкомітет держбезпеки Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони.

"Ситуація з перебоями в постачанні цигарок унікальна, тому що в Україні працюють фабрики чотирьох транснаціональних компаній (Philip Morris, JTI, BAT, Imperial Tobacco) - їхні виробничі потужності в рази перевищують потреби нашого ринку. Протягом двох місяців виробники відмовляються працювати з іншим торговими мережами (крім свого "улюбленого" монополіста), хоча ритейлери готові реалізувати тютюнову продукцію і сплачувати збори до бюджету в обсягах, не менших, ніж до відомих подій. Тютюнові компанії свідомо пішли на збитки і розповідають якісь казки, що для відновлення роботи і платежів потрібно дати можливість саме монополісту "Тедіс-Україна" працювати. За два місяці "тихого саботажу" виробники недоплатили державі понад 2 млрд грн акцизу. Антимонопольний комітет ще в лютому 2017 року розпочав розгляд справи за ознаками вчинення виробниками антиконкурентних узгоджених дій. Роками вони домовляються "по тихому" й ігнорують урядові рішення про створення конкурентних умов на тютюновому ринку", - обурився Левус.

"Тедіс-Україна" ("Мегаполіс-Україна") належить українському олігарху Кауфману і його російським друзям, зокрема збройовому барону РФ Кісаєву, який потрапив під українські санкції. Завдяки хабарам і близькості до влади Януковича компанія свого часу отримала монопольне становище на українському ринку. Значна частина прибутку виводилася з України в РФ і фактично використовувалася для фінансування війни РФ проти України. Три роки боротьби знадобилося мені та іншим небайдужим народним депутатам, організації "Вільні люди", громадським активістам, щоб влада нарешті усвідомила очевидний факт - "Тедіс-Україна" і українські національні інтереси несумісні. У грудні 2016 року під тиском громадськості Антимонопольний комітет визнав російську компанію "Тедіс-Україна" монополістом і оштрафував на 431 млн грн, до справи підключилися правоохоронні органи, банківські рахунки і склади компанії були заблоковані. Після завершення перевірки ТОВ "Тедіс Україна" вже перерахувало до державного бюджету 300 млн грн штрафу. І це тільки початок!" - заявив Левус.

Антимонопольний комітет України бореться з тютюновою монополією від випадку до випадку, залежно від політичної ситуації в країні, хоча повинен виносити рішення щодо кожного випадку зловживань за всі роки діяльності "Тедіс-Україна" ("Мегаполіс Україна"). Тим паче, що вже є прецедент - рішення Печерського суду на користь фізичної особи №757/2399/17-ц від 11.04.17, яким визначено антиконкурентні узгоджені дії компаній "В.А.Т. - Прилуки" та "Імперіал Тобакко Продакшн Україна". Іншими словами, звичайний громадянин зміг у суді довести, що існує картельна змова виробників цигарок в Україні. Наступний крок - за владою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram