ГоловнаЕкономікаДержава

Луценко визнав схему "Роттердам+" "мафіозною загрозою"

Він закликав депутатів прийняти закон про ренту на вугілля.

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає корупційною схему формування ціни на вугілля в Україні.

Про це він повідомив, виступаючи зі звітом у Верховній Раді.

"Тема вугілля. Якщо раніше розкрадання йшло через спеціальні схеми бюджетного фінансування шахт, то сьогодні не меншу загрозу становить так звана схема "Роттердам+". Шановні депутати, ви повинні ухвалити закон про ренту на вугілля та інші корисні копалини. Так само, як це зроблено для газу. Зробите це, і ми перевернемо цю сторінку мафіозних загроз", - заявив Луценко.

Нагадаємо, НКРЕКУ наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Тобто за формулою "Роттердам+" вугілля українських виробників купують за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Влада стверджує, що для українського вугілля ця формула не діє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram