ГоловнаЕкономікаФінанси

Китайські інвестори досі не подали заявку на купівлю УБРР

Компанія Bohai Commodity виграла інвестиційний конкурс ще 30 листопада 2016 року.

Китайські інвестори досі не подали заявку на купівлю УБРР
Фото: oligarh.org.ua

Китайська біржа Bohai Commodity за півроку після перемоги в конкурсі Фонду держмайна так і не подала в Національний банк повний пакет документів для купівлі контрольного пакета акцій Українського банку реконструкції і розвитку.

Про це повідомляє "Фінансовий клуб".

Китайська компанія ще 30 листопада 2016 року виграла конкурс із приватизації, в якому брала участь тільки вона одна. Інвестор погодився заплатити за 99,9945% акцій УБРР 82,827 млн гривень. Але за наступні півроку інвестор навіть не зміг підготувати документи на купівлю банку.

"Згідно із законом, термін розгляду пакета - три місяці після подачі всіх документів на узгодження придбання істотної участі в банку. Заявник не подав повного пакета документів, багато документів відсутні", - повідомили в прес-службі Нацбанку.

До 11 липня УБРР, статутний капітал якого зараз становить 120 млн гривень, повинен докапіталізуватися до 200 млн гривень, інакше НБУ визнає його проблемним.

"Новий акціонер не зможе докапіталізувати банк, поки не буде узгоджено пакет документів", - наголосили в НБУ.

Якщо інвестор подасть документи зараз, він усе одно не встигне отримати дозвіл НБУ і купити УБРР до 11 липня.

У ФДМ, своєю чергою, повідомили, що вирішення цього питання триває.

"Триває вирішення питання в Нацбанку щодо отримання ліцензії. Так і було передбачено - ліцензія, гроші за пакет, акт прийому-передачі пакета УБРР. Чекаємо", - розповіли в прес-службі ФДМ.

У березні голова ФДМ Ігор Білоус повідомив, що операція з продажу УБРР китайській біржі практично завершена.

"Угода майже завершена. Вони закінчують збір документів. Спочатку вони їх подали в неправильному вигляді в НБУ. Виявляється, у них дуже складна структура акціонерів. Вони групують цю інформацію, регулятор не був готовий вивчати її в такому вигляді", - стверджував Білоус.

"Вони до Нового року внесли 2,5 млн грн у капітал, і зараз мені з НБУ дзвонили, питали: "Де ваші китайці?". Відповів їм, що вони тепер не наші, а ваші. Ми сподіваємося, що в квітні вони повністю закриють усі питання", - додав голова ФДМ.

У квітні Нацбанк документи так і не отримав. Зате в квітні парламент звільнив голову ФДМ.

Нагадаємо, УБРР міг збанкрутувати ще минулого року. До червня 2016 року банк з капіталом 118 млн гривень повинен був докапіталізуватися до 120 млн гривень, але держава цього не зробила. Тому Bohai Commodity наприкінці року викупила додаткову емісію на 2 млн гривень, зменшивши частку держави до 98,3329%, але виконавши вимогу мінімального статутного капіталу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram