ГоловнаЕкономікаДержава

Росія поскаржилася до СОТ на українські санкції

Запит стосується близько 100 елементів українських нормативних актів 

Росія поскаржилася до СОТ на українські санкції
Фото: ictsd.org

Росія поскаржилася до Світової організації торгівлі на українські санкції, заявив у суботу міністр економіки РФ Максим Орєшкін.

"Російське представництво при СОТ у Женеві скерувало до органу з вирішення спорів СОТ і уряду України запит на проведення консультацій у зв'язку з обмеженнями, заборонами, особливими вимогами і процедурами щодо російських товарів, послуг та осіб на українському ринку,  що постійно запроваджуються, починаючи з 2014 року, а також щодо транзиту через Україну", - цитує Орешкіна агентство ТАСС.

"Число антиросійських заходів, їхній характер, охоплення  галузей, що підпадають під обмеження, свідчать про те, що Україна системно і свідомо порушує свої міжнародні зобов'язання, ігноруючи правила міжнародної торгівлі, інші норми міжнародного права", - вважає Орєшкін. 

За його словами, позов стосується не тільки обмежень у сфері поставок продовольчих і непродовольчих товарів, а й у частині заборони на акредитацію російських ЗМІ.

"Йдеться, зокрема, про заборони на ввезення з Росії м'ясних і молочних продуктів, риби, вино-горілчаних виробів, обладнання для залізниць, добрив, і багатьох інших товарів ... Також ми класифікуємо обмеження на операції з українською валютою, заборону на акредитацію журналістів російських новинних агентств та інших ЗМІ", - заявив російський міністр.

Загальний запит стосується близько 100 елементів українських нормативних актів, які, на думку Росії, порушують базові угоди СОТ, зокрема угоду про заснування СОТ, генеральну угода про торгівлю товарами, генеральну угода про торгівлю послугами, угоду про імпортне ліцензування, угоду про технічні бар'єри в торгівлі, угоду про санітарні та фітосанітарні заходи.

Запит на проведення консультацій у СОТ - це перша процедура в рамках подачі позову в організацію. Відповідно до процедур СОТ протягом двох місяців мають бути проведені консультації з урядом України для пошуку взаємоприйнятного вирішення ситуації, що склалася. Якщо консультації не принесуть очікуваного результату, Росія зможе почати другу стадію спору - передачу справи на розгляд третейської групи. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram