ГоловнаЕкономікаБізнес

Бізнес-асоціації внесли пропозиції щодо Служби фінансових розслідувань

СФР повинна бути незалежна і самостійна, вважають представники бізнесу.

Бізнес-асоціації внесли пропозиції щодо Служби фінансових розслідувань
Архив
Фото: chitay.net

Близько 50 українських бізнес-асоціацій звернулися до керівництва держави з проханням врахувати пропозиції бізнесу до проекту закону про Службу фінансових розслідувань.

"Правоохоронні органи не користуються довірою суспільства і бізнесу. Тому набір персоналу в СФР повинен проводитися за квотою не більш як 10% співробітників з числа колишніх співробітників МВС, ДФС, СБУ, прокуратури безвідносно до періоду і тривалості їхньої роботи в зазначених органах", - йдеться в листі на ім'я президента, прем'єр-міністра і голови Верховної Ради.

Бізнес асоціації просять залишити СФР у сфері управління Мінфіну і виступають проти функціонування служби в сфері управління МВС. Вони вважають, що керівник СФР повинен бути політично незалежною фігурою і самостійним у прийнятті рішень. Для цього повинен пройти відкритий незалежний конкурс.

Пропонується також обмежити на законодавчому рівні кількість співробітників нового відомства - не більш як 3000 чоловік. Частини 4 і 5 статті 191 КК України, як такі, які найбільш широко використовуються МВС, ДФС, СБУ, прокуратурою для незаконного тиску на бізнес, запропоновано зарахувати до виключної підслідності СФР.

СФР повинна мати право самостійного проведення всього спектру оперативно-технічних заходів зі зняттям інформації з каналів зв'язку включно, вважають бізнес-асоціації. Вони просять взяти за основу проект, напрацьований Кабінетом Міністрів, і якнайшвидше доопрацювати його зі своїми пропозиціями.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 22 березня затвердив законопроект про Службу фінансових розслідувань, який повинен замінити податкову міліцію.

21 грудня 2016 року Верховна Рада внесла низку змін до Податкового кодексу. В одному з них депутати помилилися, і замість того, щоб дочекатися нового закону про створення Служби фінансових розслідувань, ліквідували податкову міліцію з 1 січня 2017 року.

Міністерство фінансів наполягає, що потрібно скористатися цією ситуацією і прийняти закон про фінансову поліції. Податковий комітет Ради всупереч позиції міністра запропонував поправку про відновлення податкової міліції. 23 лютого парламент відхилив її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram