ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман: днопоглиблення для терміналу Cargill є пріоритетом уряду

CHEC проведе поглиблення дна підхідного каналу до 19 метрів.

Гройсман: днопоглиблення для терміналу Cargill є пріоритетом уряду
Фото: waklinger.com

Адміністрація морських портів України (АМПУ) і компанія China Harbour Engineering Company LTD (CHEC) підписали контракт на проведення днопоглиблення для будівництва зернового терміналу корпорації Cargill в порту "Южний".

Урочиста церемонія відбулася в Кабінеті Міністрів України сьогодні, 18 травня. У ній взяли участь прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, міністр інфраструктури Володимир Омелян, надзвичайний і повноважний посол КНР в Україні Ду Вей та інші, пише depo.ua.

"Дуже важливо, що сьогодні ми можемо підписати угоду про участь Китаю в розвитку української інфраструктури. Китайський бізнес переконався, що умови нового українського законодавства дають можливість абсолютно відкрито і публічно брати участь у державних тендерах і чесно перемагати в них. Днопоглиблювальні роботи, які будуть проводитися внаслідок цього тендера, мають дуже велике значення і є масштабним проектом для України, який збільшить можливості нашого порту "Южний". Це можливості розвитку національної економікі, що є одним із головних пріоритетів для уряду", - повідомив Володимир Гройсман.

CHEC проведе поглиблення дна підхідного каналу до 19 метрів і створить операційну акваторію глибиною 16 метрів біля причалів №23, 24 і 25, будівництво яких передбачено інвестиційним проектом Cargill.

Голова китайської делегації зазначив, що днопоглиблення в порту "Южний" є важливим етапом нового "Шовкового шляху" між Китаєм і Європою.

"Уперше в історії українсько-китайських відносин українська компанія перемогла у відкритому тендері на проведення в Україні великого інфраструктурного проекту. Незважаючи на те, що цей проект не є дуже великим і цифри доволі скромні - це перша ластівка. Тому він надзвичайно важливий", - наголосив Ду Вей.

Підписи під документом поставили голова южненської філії АМПУ Максим Широков і віце-президент корпорації China Communications Construction Company, до складу якої входить CHEC, Ганг Вен.

Як повідомляли, в квітні компанія China Harbour Engineering company Ltd перемогла в конкурсі на днопоглиблення морського підхідного каналу та акваторії порту "Південний", запропонувавши послугу за 1065 млрд грн. Ці роботи передбачені домовленостями між Україною і компанією Cargill у рамках будівництва глибоководного причалу і зернового терміналу потужністю 5 млн тонн на рік.

Меморандум про наміри реалізувати інвестиційний проект у МТП "Южний" компанія Cargill і АМПУ підписали в серпні 2015 року. АМПУ зобов'язалася забезпечити днопоглиблення морського підхідного каналу та акваторії порту, необхідне для прийому суден типу Panamax. Зі свого боку компанія Cargill інвестує 100 млн доларів у будівництво в порту "Южний" терміналу для експорту зернових вантажів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram