ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін допустив створення російської монополії на українському ринку азотних добрив, - аналіз

Російські виробники намагаються захопити український ринок мінеральних добрив.

Кабмін допустив створення російської монополії на українському ринку азотних добрив, - аналіз
Фото: prom.ua

Росія, фактично, винайшла ноу-хау з перетворення надлишкового і дуже дешевого газу у валюту шляхом продажу азотних добрив Україні, а останні чотири посівні кампанії в Україні супроводжувалися прискореним захопленням вітчизняного ринку російськими виробниками мінеральних добрив, що вилилося у серйозні втрати і збитки для української економіки і промисловості.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на статтю кандидата економічних наук, редактора відділу мікроекономіки та бізнесу видання "Дзеркало тижня" Сергія Следзя.

Зокрема, автор стверджує, що посилювана тенденція захоплення російськими виробниками азотних добрив українського ринку не була таємницею для українських чиновників. Так, в ДТ наводять дані антидемпінгового розслідування МЕРТ України від 2016 року, в якому йдеться, що ще в 2015 р. обсяги російського експорту зросли на 45,8%, а в I півріччі 2016 р. - на 40,5%.

Через цінову боротьбу з демпінговим імпортом з РФ національний товаровиробник, щоб утримати частку на внутрішньому ринку України, був змушений реалізовувати товар нижче від його собівартості, йдеться в матеріалі. "У разі незастосування антидемпінгових заходів існує загроза банкрутства вітчизняних товаровиробників і знищення всієї галузі з виробництва азотних добрив в Україні, що призведе до повної залежності українських споживачів від імпортної продукції з ймовірністю підвищення її ціни...", - йдеться у звіті МЕРТ, текст якого має автор статті.

Він зазначає, що в грудні 2016 р. Мінекономрозвитку офіційно визнало, що застосування антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну азотних добрив походженням з РФ "відповідає національним інтересам". "27 грудня 2016 року МКМТ (Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі) ухвалила офіційне рішення ввести антидемпінгові мита щодо імпорту азотних добрив з Росії... Але, по-перше, з розмірами ставок, обчислюючи їх з аптечною точністю (до сотих часток відсотка), посоромились. По-друге, чомусь термін набуття рішенням чинності відклала аж на 60 днів з моменту його опублікування. А, по-третє, і це головне - того ж дня комісія поквапилася опублікувати заяву на сайті Мінекономрозвитку, повідомивши, що "найближчим часом у МКМТ буде направлено звернення Мінагрополітики щодо призупинення вжитих заходів для розгляду до набуття рішенням чинності", - пише автор.

Він також зазначає, що, незважаючи на тривале розслідування, яке підтвердило у разі зволікання неминучу втрату підприємств цілої галузі (які ще в 2013 р. входили в десятку найбільших світових експортерів АД і забезпечували 8% ВВП країни), чиновники уряду продовжили підтримку російського демпінгу. "Вже тільки тому, що в результаті бездіяльності (або неповороткості) держави компанії з РФ встигли стати монополістами на вітчизняному ринку", - додав автор.

На його думку, після такого вже мало дивує офіційне рішення МКМТ від 13 лютого 2017 р., згідно з яким "національні інтереси потребують зупинення дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив походженням з РФ".

"Іншими словами, 14 високопоставлених державних чиновників (з рангом рівня заступника міністра) комісії, яку очолює перший віце-прем'єр-міністр України, міністр Мінекономрозвитку і торгівлі Степан Кубів, документально визнають, що Україні без російського демпінгу АД ніяк не обійтися. І за ті мінімум кілька років, як їм стало відомо про цю проблему, нічого не було зроблено", - пише автор статті.

"І в цьому випадку вже потрібно говорити про національні інтереси, але вже демпінгуючої держави. Тому МКМТ, ухвалюючи своє лютневе рішення з урахуванням національних інтересів, для ясності краще було б уточнити - національні інтереси якої саме держави малися на увазі?", - додав він.

Зазначається, що "святе завдання" рідної держави - захистити національних виробників азотних добрив від недобросовісної конкуренції з боку імпорту. "Врешті-решт, вони, на відміну від демпінгуючих російських компаній, діям яких в Україні, по суті, надане зелене світло, не наповнюють російський бюджет, що збагачує гібридну війну з Україною. Невже і після цього потрібні якісь додаткові аргументи...", - зазначив автор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram