ГоловнаЕкономікаФінанси

Коломойський: реструктуризація кредитів ПриватБанку проходила "під чуйним керівництвом Рожкової"

Колишній акціонер банку прокоментував розслідування "Схем"

Коломойський: реструктуризація кредитів ПриватБанку проходила "під чуйним керівництвом Рожкової"
Фото: Макс Левин

Колишній акціонер ПриватБанку Ігор Коломойський прокоментував розслідування журналістів програми "Схеми", в якому стверджувалося, що незадовго до націоналізації в грудні 2016 року через фінустанови були виведені 110 мільярдів гривень на рахунки фірм-пустушок.

"Після виходу програми я спробував зв'язатися зі знайомим журналістом "Схем" Михайлом Ткачем, але не додзвонився. Тому хочу уточнити кілька деталей на "підконтрольному", на думку "Схем", сайті ТСН. З розслідування незрозуміло, куди і кому пішли 110 млрд гривень кредитів, виданих ПриватБанком. Так ось, ці гроші з банку не йшли. У рамках реструктуризації кредитного портфеля їх видали компаніям, які погасили кредити попередніх позичальників. тобто гроші залишилися в банку", - зазначив він у коментарі ТСН.ua.

"І ще один важливий нюанс, 3 жовтня в ПриватБанк прийшли 30 співробітників НБУ, на додачу до куратора, який там був і до цього, і компанії, про які йде мова в розслідуванні, вибирав Нацбанк. Тобто другий етап докапіталізації Привату проходив за участю, постійного контролю і під чуйним керівництвом НБУ і особисто пані Рожкової. Тоді ж у ПриватБанку були і представники Ernst & Yong, які саме й готували документ, на який посилаються журналісти. Усе інше в інтерв'ю, загалом, читане", - сказав він.

У своєму розслідуванні журналісти "Схем" посилаються на проект доповіді аналітиків з Ernst & Young про фінансовий стан ПриватБанку незадовго до націоналізації.

Згідно з документом, аудитори перевірили найбільших позичальників і виявили: на 1 квітня 2015 року ризик неповернення кредитів вимірювався в розмірі понад 82 мільярди гривень, а вже станом на 1 жовтня 2016 року цифра збільшилася до понад 139 млрд гривень.

Згідно з документом, йдеться в розслідуванні, ПриватБанк провів реструктуризацію кредитного портфеля: заборгованість 170 попередніх позичальників була переведена більш ніж на 30 нових, які стали винними банку понад 110 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram