ГоловнаЕкономікаФінанси

Вищий госпсуд відмовився зняти арешт з нафтобази Курченка в Херсоні

Нацбанку три роки не дають продати підприємство, яке перебуває в нього в заставі.

Вищий госпсуд відмовився зняти арешт з нафтобази Курченка в Херсоні
Фото: bank.gov.ua

Вищий господарський суд 24 квітня відмовився зняти арешт із нафтобази в Херсоні, яка виступала заставою за стабілізаційним кредитом, виданим Національним банком ліквідованому Реал-банку.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Позов було подано Національним банком, який хоче продати нафтобазу (її вартість у 2013 році оцінювали в 120-200 мільйонів доларів) і компенсувати збитки з рефінансування, виданого Реал-банку.

Спочатку голова Нацбанку Валерія Гонтарева особисто просила скасувати арешт майна в зв'язку з необхідністю його подальшої реалізації. Прокурор заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на те, що власник нафтобази Сергій Курченко і колишній начальник департаменту нафтопродуктів СЄПЕК Сергій Кривий оголошені в розшук і в зв'язку з цим кримінальне провадження не зупинено.

У березні 2016 року суд відмовив голові Нацбанку в задоволенні позову.

Потім до Господарського суду Києва з вимогою скасувати арешт майна звернувся Національний банк. 11 жовтня 2016 року Госпсуд задовольнив вимогу НБУ і скасував арешт нафтобази.

Не погоджуючись із рішенням суду, Національна поліція звернулася до Київського апеляційного господарського суду зі скаргою. 17 січня 2017 року суд задовольнив позов Нацполіції і відновив арешт нафтобази.

Нагадаємо, Херсонську нафтоперевалку купив СЄПЕК восени 2013 року. Вона складається з нафтогавані (включає сім резервуарів під світлі нафтопродукти) і нафтобази, комплекс має в своєму розпорядженні також два морські причали, які дозволяють приймати судна вантажопідйомністю до 10 тис. тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram