ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева звинуватила ПриватБанк у спробі підіграти Коломойському

Банк пропонує операцію, яка виведе з-під застави реальні активи бізнесмена.

Гонтарева звинуватила ПриватБанк у спробі підіграти Коломойському
Фото: EPA/UPG

Голова Національного банку Валерія Гонтарева, яка відійшла від справ в очікуванні відставки, звинуватила ПриватБанк у спробі підіграти його колишньому власнику Ігорю Коломойському.

"У ПриватБанку перед нами заборгованість за рефінансування 13,8 млрд грн, яку він хоче погасити, та тільки ми не хочемо. І це написано в меморандумі МВФ, тому що якщо ми погасимо це рефінансування, то втратимо застави третіх осіб - реальні активи, які належать Коломойському і його персональні гарантії", - сказала вона в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

"Банк нам хоче погасити це рефінансування, але тоді вони позбавлять Коломойського всіх гарантій, і ми втратимо ці застави. Тому ми не хочемо, щоб ПриватБанк нам гасив. Те, що можна було погасити, а всього сума була 19 млрд грн, вже погашено. Але для випадків, де застави третіх осіб і персональні гарантії, в меморандумі з МВФ прописано - не гасити", - заявила Гонтарева.

Нагадаємо, що, за оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель ПриватБанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Протягом переговорів про націоналізацію ПриватБанку уряд погодився реструктуризувати кредити Коломойського і Боголюбова на 10 років з поквартальною виплатою відсотків. При цьому до 1 липня 2017 року колишні акціонери повинні довнести застави за цими кредитами.

В іншому разі, говорив міністр фінансів Олександр Данилюк раніше, Коломойському і Боголюбову може загрожувати кримінальна відповідальність. Міністр вважає, що ПриватБанк довели до неплатоспроможності, а законодавство України передбачає дуже серйозну відповідальність за такі дії. Максимальна санкція статті 218-1 Кримінального кодексу - позбавлення волі на термін до 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram