ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна нафти вперше за півроку опустилася нижче за $50 за барель

Аналітики вважають, що ОПЕК втрачає лідерство на ринку.

Ціна нафти вперше за півроку опустилася нижче за $50 за барель
Фото: EPA/UPG

Ціни на нафту знизилися на вечірніх торгах четверга до мінімуму з кінця листопада через зростання світового постачання сировини і високих запасів, що зберігаються, незважаючи на дію пакту ОПЕК +, пише агентство "Рейтер".

До 17.40 ф'ючерси на нафту сорту Brent опустилися на 2,48 відсотка до $49,53 за барель.

Ф'ючерси на американську нафту WTI до цього часу торгувалися біля позначки $46,50 за барель, на 2,78 відсотка нижче за попереднє закриття.

У кінці листопада учасники ОПЕК вперше з 2008 року домовилися скоротити видобуток нафти. Це, своєю чергою, забезпечило підйом ринку, і вже в грудні ціни на північноморську суміш оновили півторарічний максимум.

До угоди ОПЕК приєдналися 11 держав, що не входять в групу, включаючи Росію, заради відновлення балансу на світовому ринку і підтримки цін на сировину. Сумарно добувачі зобов'язалися знизити виробництво на 1,8 мільйона барелів на добу в першому півріччі 2017 року.

Світові запаси нафти почали знижуватися, але збільшення пропозиції нафти країнами, що не підписали пакт ОПЕК +, серйозно підірвало віру інвесторів в ефективність угоди в боротьбі з перенасиченням ринку.

Обвал цін на нафту нижче за $50 за барель, швидше за все, має тимчасовий характер, з огляду на велику ймовірність продовження глобального пакту на другу половину 2017 року. Водночас аналітики не виключають подальшого зниження котирувань, відзначає агентство.

"Не здивуюся, якщо (ціни на нафту) відновляться ... до зустрічі (ОПЕК 25 травня). Цілком ймовірно, що вони знову повернуться до рівня $50 за барель. Але привід для занепокоєння є, і котирування можуть посилити зниження влітку, вже після зустрічі, - сказав аналітик Commerzbank Юджин Вайнберг. - Рано чи пізно ринок повинен зрозуміти, що ОПЕК більше не ключовий гравець на ньому. Ця роль зараз належить державам, що не входять у картель, і перш за все, сланцевим здобувачам в США".

Управління енергетичної інформації (EIA) в квітні підвищило прогноз видобутку нафти в США до кінця 2017 року до 9,64 мільйона барелів на добу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram