ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нібулон" інвестує в інфраструктуру України понад 5,5 млрд гривень Новости компаний

Лідер аграрного ринку сільгосппідприємство "Нібулон" має намір протягом найближчих кількох років вкласти в розвиток інфраструктури аграрного сектору, а також річкових перевезень понад 5,5 млрд грн.

Про це заявив генеральний директор компанії Герой України Олексій Вадатурський.

За його словами, кошти спрямують на будівництво нових річкових перевантажувальних терміналів на річках Дніпро і Південний Буг, а також на будівництво вантажного флоту на власному суднобудівно-судноремонтному заводі "Нібулон" у Миколаєві і реконструкцію цього заводу. Зокрема, Міжнародна фінансова корпорація, що входить у структуру Світового банку, ухвалила рішення про виділення 90 млн доларів США компанії.

Сучасний вантажний флот компанії "Нібулон"
Сучасний вантажний флот компанії "Нібулон"

Зокрема, вже до 15 червня цього року введуть в експлуатацію перевантажувальні термінали в Голій Пристані (Херсонська область) і Біленькому (Запорізька область). «Ми впевнені, що це буде свято не тільки для жителів цих регіонів, а й для інших областей, а також тисяч співробітників 150 підрядних організацій з різних куточків України, яких залучали до будівництва цих об'єктів. Я вкотре хочу висловити подяку головам Запорізької, Херсонської та Дніпропетровської обласних адміністрацій за те велике сприяння їхніх команд, яке вони надають у процесі реалізації нашої інвестиційної програми», - підкреслив О. Вадатурський.

Уперше за чверть століття "Нібулон" відновив пароплавство на річці Південний Буг
Уперше за чверть століття "Нібулон" відновив пароплавство на річці Південний Буг

«Реалізація інвестиційної програми компанії "Нібулон" - це і велика підмога для агропромислового комплексу України. Тільки минулого року завдяки нашим комплексним заходам нам удалося оптимізувати транспортні витрати на доставку зерна, скоротити плече його доставки, а також істотно розвантажити автомобільні дороги в Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях, знявши десятки тисяч вантажівок із доріг, якими, на жаль, ніхто не займається, а тільки озвучують закиди на адресу компанії "Нібулон" і сільгосптоваровиробників, що вони є винуватцями розбитих доріг», - зазначив гендиректор "Нібулону".

Він додав, що, інвестуючи у свій завод, компанія підтверджує, що українське суднобудування має майбутнє і буде розвиватися. «Ми доведемо, що Україна - це морська держава, а не країна біля моря. У нас є достатній потенціал, щоб бути найкращими у Європі. Це також стане позитивним сигналом для українських металургів, чий метал і буде використовуватися для будівництва суден, які будуть ходити під українським прапором. У планах компанії - будувати до 15 суден щорічно», - зазначив О. Вадатурський.

«Сучасний перевантажувальний термінал компанії на Південному Бузі, побудований за рекордні 100 днів (Вознесенський район,
Миколаївська обл.)
«Сучасний перевантажувальний термінал компанії на Південному Бузі, побудований за рекордні 100 днів (Вознесенський район, Миколаївська обл.)

Після завершення інвестиційної програми розвитку річкової логістики щорічні обсяги перевезень річками України в компанії сягнуть 4 млн тонн тільки зернових і олійних культур. А в компанії мають намір організувати річкові перевезення й інших вантажів. «Ми зробимо все, щоб українські вантажі прийшли річками в Білорусь, а з внутрішнього водного шляху міжнародного значення Е40 - в Європейський Союз. У травні ми починаємо також регулярні пасажирські перевезення в Миколаївській і Херсонській областях», - сказав О. Вадатурський.

Пасажирський флот "Нібулону"
Пасажирський флот "Нібулону"

Він також анонсував проведення 24 травня круглого столу на тему розвитку суднобудівного заводу "Нібулон" з урахуванням передового досвіду кращих країн світу, перспектив розвитку суднобудівної промисловості України в цілому, завантаження вітчизняних суднобудівних підприємств. У заході візьмуть участь експерти і фахівці галузі і України, і Нідерландів за підтримки посольства Нідерландів в Україні.

Сучасний суднобудівний-судноремонтний завод "Нібулону"
Сучасний суднобудівний-судноремонтний завод "Нібулону"

Гендиректор "Нібулону" підкреслив, що свою масштабну програму компанія реалізує без будь-якої підтримки Міністерства інфраструктури України, яке, за його словами, використовує такі ініціативи виключно з піар-метою.

Ефективно працює компанія і в інших галузях. Зокрема, за словами О. Вадатурського, 2016 року "Нібулон" отримав максимальний валовий збір зернових за всі роки ведення виробництва - 340,3 тис. тонн, що на 10% більше, ніж у «рекордному» 2015 році. «Це найкращий результат за всі роки господарювання», - зазначив гендиректор компанії.

Він також нагадав і про соціальні проекти, які реалізує "Нібулон". Наприклад, на початку квітня в с. Біленьке Запорізької області місцевій громаді передали комплекс очисних споруд вартістю 10 млн грн, який фактично врятував регіон від екологічної катастрофи.

«Ми робимо все, щоб Україна була європейською державою за всіма показниками. Ми раді, що досягнення нашої компанії, патріотизм і творчість "нібулонівської" команди шановані відомими міжнародними фінансовими структурами», - підкреслив О. Вадатурський.

Він нагадав, що з 2010 року компанія співпрацює з Європейським банком реконструкції та розвитку. Крім того, в грудні 2016 року в присутності віце-президента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича в Брюсселі було підписано кредитну угоду між "Нібулоном" і Європейським інвестиційним банком на загальну суму 74 млн доларів США.

«Уперше за 25 років незалежності України ЄІБ без гарантій з боку держави або банків, а тільки під фінансові зобов'язання компанії "Нібулон" надав кошти безпосередньо українській компанії. Це є свідченням стабільного фінансового стану нашого підприємства», - підкреслив О. Вадатурський.

Головний експортний термінал компанії "Нібулон" у Миколаєві
Головний експортний термінал компанії "Нібулон" у Миколаєві

Напередодні ж Міжнародна фінансова корпорація (IFC) прийняла рішення про виділення "Нібулону" кредиту в розмірі 90 млн доларів США, який спрямують на подальший розвиток інфраструктури аграрного сектору і річкових перевезень в Україні, повідомив гендиректор компанії.

Компанія "Нібулон" є чудовим прикладом того, як потрібно успішно й ефективно працювати в таких складних умовах. «На сьогодні найбільш шановані фінансові інститути світу, такі як Міжнародна фінансова корпорація, Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції і розвитку, є нашими партнерами. А значить, разом ми зробимо все, щоб вивести Україну на один рівень з передовими європейськими державами», - упевнений О. Вадатурський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram