ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" має намір різко знизити тариф на транзит російського газу з 2020 року

Тарифи знизяться приблизно до десятої частини від чинних, заявив Юрій Вітренко.

"Нафтогаз" має намір різко знизити тариф на транзит російського газу з 2020 року
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

У НАК "Нафтогаз України" планують істотно знизити тарифи на транзит природного газу після закінчення терміну контракту з російським "Газпромом" в 2019 році.

Про це заявив комерційний директор компанії Юрій Вітренко в інтерв'ю інформагенції dpa, оприлюдненому в понеділок, 1 травня, передає DW.

"З 2020 року тарифи знизяться приблизно до десятої частини [від чинних], і це зробить транзит українською газотранспортною системою значно дешевшим, ніж "Північним потоком-2", - сказав Вітренко. Він розкритикував плани з будівництва "Північного потоку-2" як економічно невиправдані.

Водночасчас для зниження ставки транзиту газу через територію України необхідний гарантований щорічний обсяг транспортування - близько 110 мільярдів кубометрів газу, відзначає dpa. Через газопровід "Північний потік" у 2016 році до Німеччини надійшло, за офіційними даними, 43,8 мільярда кубометрів російського газу. Газопровід був завантажений майже на 80 відсотків. Україна побоюється втрати значення своєї газотранспортної системи для транзиту газу в Європу після побудови "Північного потоку-2".

У минулому році Росія транспортувала через територію України в напрямку ЄС в цілому 82,2 мільярда кубометрів газу. Українська газотранспортна система була водночас завантажена на майже 56 відсотків потужностей. Це забезпечило, за словами Вітренка, надходження в розмірі близько 1,8 мільярда євро.

Крім того, в "Нафтогазі" сподіваються отримати від "Газпрому" мільярдні компенсації. Незабаром Стокгольмський арбітраж оголосить вердикт щодо взаємних позовів "Нафтогазу" і "Газпрому" за газовим контрактом 2009 року. Українська сторона, зокрема, вимагає від "Газпрому" доплатити за транспортування газу і сплатити компенсацію за невикористання узгоджених в контракті мінімальних обсягів транзиту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram