ГоловнаЕкономікаДержава

Мінсоцполітики виключило можливість підвищення ЄСВ

"Не скажу, що зниження ЄСВ дало великий результат, але повернення до цього питання не розглядається".

Мінсоцполітики виключило можливість підвищення ЄСВ
Николай Шамбир
Фото: Макс Требухов

Міністерство соціальної політики виключає можливість підвищення єдиного соціального внеску (ЄСВ) протягом проведення пенсійної реформи.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна сказав заступник міністра Микола Шамбір.

"Абсолютно не розглядається підвищення ЄСВ. Я не скажу, що зниження ЄСВ дало дуже великий результат, але, попри це, повернення до цього питання не розглядається. Ці кошти перекриваються з державного бюджету", - заявив чиновник.

Нагадаємо, що з 2016 року ставка ЄСВ в Україні була знижена з 36% до 22%. В результаті річні надходження від цього податку скоротилися на 29% - з 185,7 млрд гривень до 131,9 млрд гривень.

Президент Петро Порошенко в жовтні 2016 року заявив, що зниження ставки єдиного соціального внеску стало найефективнішою податковою реформою: "Ми можемо стверджувати, що цей експеримент виправдав себе і втрати бюджету були абсолютно мінімальними".

При цьому колишній міністр фінансів України, народний депутат Віктор Пинзеник в блозі на LB.ua писав, що жодної легалізації доходів у результаті зниження ЄСВ не відбулося: "Ефект зниження ЄСВ нульовий. Хоча чому нульовий? Українських пенсіонерів позбавили джерела виплати пенсій".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram