ГоловнаЕкономікаДержава

РПР: потрібно вводити накопичувальну пенсійну систему, іншого варіанта немає

Влада закликали встановити дедлайн для цього кроку.

РПР: потрібно вводити накопичувальну пенсійну систему, іншого варіанта немає
Павел Янковский
Фото: Макс Требухов

Експерт Реанімаційного пакету реформ Павло Янковський вважає, що Україна не має іншого виходу, як вводити накопичувальну пенсійну систему.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Солідарна система, запроваджена Бісмарком позаминулого століття, була побудована на касі взаємодопомоги, коли покоління працюючих фінансує пенсіонерів, які перебувають у непрацездатному стані. Це прекрасно працювало, коли сім'ї мали 4-5 дітей. Солідарна система мала співвідношення 15 працюючих на 1 пенсіонера. Але в нинішній ситуації, коли в середньому в українській родині 1,6 дитини, нас завтра буде менше, ніж учора. І під цей уклад життя потрібно модернізувати економіку і передусім соціальне забезпечення", - заявив Янковський.

"Однозначно треба вводити індивідуальні пенсії. Коли людина буде накопичувати сама собі на свої рахунки, захищати їх. Іншого варіанта немає. Але щоб її вводити і згладити цей перелом, потрібен перехідний період. Потрібні компенсатори для того, щоб люди, які ще 20-30 років будуть перебувати в солідарній системі, не зменшили пенсії, а люди нового покоління вже були б більшою мірою в накопичувальній системі", - сказав він.

На його думку, таким компенсатором може стати модернізація солідарної системи, включаючи збільшення пенсійного віку і підчищення "мертвих душ". Але при цьому, вважає експерт РПР, потрібно встановити точну дату запуску накопичувальної системи, щоб реформа не робилася даремно. "Законопроект повинен встановлювати чітку дату введення накопичувального рівня, тому що це кінцева мета. А підчищення солідарної системи повинно обслуговувати функції переходу, тобто дати компенсатор", - заявив він.

Янковський навів Чилі як приклад вдалого запровадження накопичувальної системи.

"Чилі, яка у 80 роках упровадила накопичувальну систему, через 20 років отримала економіку накопичувальних фондів, що відповідає ВВП країни. Сукупні активи пенсійних фондів - а це гроші довжиною 30 років, яких нам так не вистачає, - дорівнюють 191 мільярд. ВВП Чилі - 200 із хвостиком. Це величезні гроші всередині країни, які ми зараз, направляючи до солідарної системи, проїдаємо тієї самої миті", - сказав Янковський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram