ГоловнаЕкономікаДержава

Мінсоц планує ввести єдині правила призначення пенсій

"Ми будемо виходити на єдині правила і єдиний закон призначення пенсій".

Мінсоц планує ввести єдині правила призначення пенсій
Николай Шамбир
Фото: Макс Требухов

Міністерство соціальної політики пропонує ввести єдині правила призначення пенсій перед тим, як переходити до накопичувальної системи.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна сказав заступник міністра Микола Шамбір, розповідаючи про майбутні зміни в солідарній пенсійній системі.

"Ми будемо виходити на єдині правила і єдиний закон призначення пенсій, з єдиним віком і основними параметрами. Безумовно, це не можна вирішити за один день. Потрібно зробити перехідний період, зокрема щодо роботи зі шкідливими умовами праці. Для цієї категорії ми будемо вводити систему професійного накопичення, щоб у майбутньому ми вийшли на умови призначення пенсії на загальних підставах. А умови, які впливали на професію, йтимуть з певним зниженням віку, що буде компенсуватися за рахунок внесків, які буде додатково сплачено", - сказав він.

Шамбір також підкреслив, що нові правила дозволять зробити прозорим призначення пенсій.

"На сьогодні дев'ять варіантів розрахунку пенсії залежно від року виходу на пенсію. Це ситуація, коли людина не може спрогнозувати майже нічого", - пояснив заступник міністра. Згідно з планами уряду, в майбутньому людина зможе легко вирахувати свою пенсію на підставі зарплати і стажу.

"Основний удар у наш бік полягає в чому? Якщо ми зробимо такий крок, то хтось із пенсіонерів отримає підвищення понад 1000 гривень. Боже мій, як таке може бути, якщо в нас така ситуація в економіці? Може бути!" - заявив Шамбір.

"Щодо накопичувальної системи. Як я сказав, одним із перших кроків буде введення професійної пенсійної системи для шкідливих умов праці. Щодо обов'язкової накопичувальної системи, ми поки що в цьому законі це питання не вирішуємо. Це не означає, що ми відмовляємося від цього напрямку. Але для того, щоб рухатися до цієї теми, нам потрібно довести до ладу солідарну систему, щоб вона була стабільною і прозорою. Далі ми беремося після цього законопроекту до впровадження накопичувальної системи", - повідомив заступник міністра.

"Пенсійний вік на сьогодні ми не чіпаємо", - підкреслив чиновник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram