ГоловнаЕкономікаДержава

Ринкові тарифи вивели економіку з "тіні", - ЗМІ

Після збільшення тарифів «Нафтогаз» показав більший прибуток

Ринкові тарифи вивели економіку з "тіні", - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Запровадження ринкових тарифів на енергоносії зменшило тінізацію української економіки. Про це пише «Деловая столица». У результаті значно скоротилися збитки підприємств державного сектору економіки, які за підсумками першого кварталу 2016 року показали сумарний прибуток понад 30 млн грн.

«Збільшення прибутковості державних підприємств може мати кілька причин. Одна з них - присутність серед держсектору підприємств «Нафтогазу». Ця компанія мала показати нульову прибутковість, але після збільшення тарифів «Нафтогаз» показав великий прибуток», - зазначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Певним чином на прибутковість вплинула тарифна політика. Якщо придивитися до «Нафтогазу», нові тарифи дозволили зменшити збитки компанії», - говорить аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

«Деловая столица» зазначає, що раніше енергоносії для окремих категорій споживачів дотувалися з бюджету, що провокувало зловживання і корупцію в цій сфері. У результаті держкомпанії, які працювали у сферах енергетики, як фактично монополісти залишалися планово збитковими.

«Занижені тарифи відкривали можливості для спекуляції енергоносіями і зростання тіньової економіки країни. Маніпулюючи об'ємами газу і електроенергії, які за «пільговими» цінами відпускали населенню, несумлінні чиновники перепродували їх промисловим підприємствам. У результаті мільйони гривень, які повинні були надходити на рахунки держпідприємств, осідали «в тіні» або спливали в офшорні зони. Через це рівень тіньової економіки в Україні в рази перевищує нормальний. За даними Мінфіну, у 2015 році «в тіні» перебувало 40% ВВП, на кінець третього кварталу 2016 року цей показник знизився до 35%», - йдеться у статті.

Наголошують, що перехід на ринкові тарифи вивів «із тіні» споживачів, які раніше користувалися нелегальними схемами для придбання енергоносії за заниженими цінами.

«Тепер мільярдні кошти, які раніше зникали в надрах постійно збиткових ДП або «спливали» в офшори, можуть направлятися на фінансування соціальних сфер, як освіта і медицина, або підтримку незахищених верств населення. Крім того, відмова від дотаційної політики знизила можливості для корупції в державних компаніях і рівень тіньової економіки. А це, своєю чергою, робить українську економіку привабливою для бізнесу, що, безсумнівно, сприятиме розвитку держпідприємств за рахунок залучення зовнішніх інвестицій», - пише «Деловая столица».

Як повідомляли, сукупний прибуток топ-100 найбільших держпідприємств за першу половину 2016 року склав 31,6 млрд грн. За аналогічний період 2015 року найбільші ДП продемонстрували сумарний збиток 11,9 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram