ГоловнаЕкономікаФінанси

Понад 30 банків ще не збільшили капітал до 200 млн гривень

"Критичних із них 13 - усе це здебільшого дуже дрібні банки".

Понад 30 банків ще не збільшили капітал до 200 млн гривень
Фото: Макс Требухов

34 українських банки ще не збільшили свого капіталу до мінімально допустимого значення 200 млн гривень, яке набере чинності з липня 2017 року.

Про це в інтерв'ю "Мінфіну" сказала заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

"Є таргет у 200 млн. Усього залишилося близько 34 банків, які наразі не докапіталізувалися до цієї суми. Критичних із них 13 - усе це здебільшого дуже дрібні банки", - заявила вона.

"Критичних - не означає, що у них прямо все дуже погано. Ми почали працювати з невеликими банками в липні минулого року, коли вони все зробили капітал 120 млн грн. Ми зустрічалися з власниками цих банків і радили їм або переглянути свої бізнес-моделі (оскільки конкурувати на ринку особливо маленьким банкам дуже складно) або подумати про добровільну відмову від статусу банку. Рік тому вони запевняли нас, що в них є плани з розвитку, але за цей час так нічого і не змінилося. Який сенс вкладати додаткові гроші в банк, якщо він не дає «вихлопу» бізнесу? Після травневих свят ми ще раз хочемо запросити власників невеликих банків і поговорити з ними на цю тему", - додала Рожкова.

За її словами, ці дрібні банки можуть стати фінансовою компанією і продовжити працювати з мікрокредитуванням або в інших секторах, можна здати банківську ліцензію та залишити собі валютообмін, платіжні системи, а можна об'єднатися з конкурентами.

Рожкова розповіла, що є щонайменше три пари банків, які чекали закону про спрощення злиття і тепер готують об'єднання.

Також банкір повідомила, що капіталізація у 200 млн гривень буде проведена в будь-якому разі, а з приводу подальшого збільшення тривають дискусії.

"Ми боїмося, що з таким невеликим капіталом ці банки не будуть конкурентоспроможними. Стануть помирати повільно і болісно, несучи в собі при цьому ризики для системи. Капіталізацію в 200 млн ми в будь-якому разі зробимо. Решта - побачимо, дивлячись як далі розвиватиметься ринок . Тому що знову ж, багато банків досі не можуть себе знайти. Ті, хто розуміє бізнес-модель і може прорахувати свої плани на три роки вперед, у будь-якому разі матимуть потребу в збільшенні капіталу. Ті, кому капітал не потрібен, зараз просто не знають, куди їм рухатися, вони сидять у закапсулованому стані. До них постає питання: а може тоді не варто бути банком?" - розповіла Рожкова.

Найближчими роками українські банки мають істотно збільшити свій статутний і регулятивний капітал. Зараз мінімальне значення становить 120 млн гривень, з липня 2017 року воно збільшиться до 200 млн грн, у 2018 році - до 300 млн грн, у 2019 році - до 400 млн грн, у 2020 році - до 450 млн грн.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram