ГоловнаЕкономікаБізнес

П'ять європейських компаній зобов'язалися дати майже €5 млрд на "Північний потік-2"

Партнери проекту визначили модель його фінансування.

Nord Stream 2 AG (компанія-оператор газопроводу "Північний потік-2", "дочка" "Газпрому") підписала з п'ятьма європейськими компаніями - ENGIE (Франція), OMV (Австрія), Royal Dutch Shell (Голландія-Британія), Uniper (Німеччина) і Wintershall (Німеччина) - угоди про фінансування будівництва "Північного потоку-2".

"П'ять європейських компаній зобов'язуються надати довгострокове фінансування обсягом 50% від загальної вартості проекту, яка зараз оцінюється в 9,5 млрд євро. Внесок кожної з компаній становитиме до 950 млн євро. Єдиним акціонером проектної компанії Nord Stream 2 AG залишиться "Газпром", - повідомляється на сайті "Газпрому".

"Північний потік - 2"- газопровід з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1220 км і потужністю 55 млрд куб. м у рік. Будівництво газопроводу має початися в 2018 році і завершитися в кінці 2019 року. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті ж, що і біля першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

Фото: gazprom.ru

Як зазначає РБК, раніше планувалося, що партнери з проекту стануть акціонерами компанії Nord Stream-2, викупивши по десятипроцентній частці в підприємства, однак заявку на створення СП влітку 2016 року не погодив польський антимонопольний регулятор UOKiK. У Польщі заявили, що угода зі створення СП може привести до обмеження конкуренції. "Північний потік-2" не повинен проходити через територію Польщі, проте UOKiK повинен був видати дозвіл відповідно до нормативних актів Європейського Союзу.

У наприкінці 2015 року тодішній український прем'єр Арсеній Яценюк оцінював річні втрати України від запуску "Північного потоку-2" в $2 млрд у результаті зниження обсягів транзиту через українську ГТС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram