ГоловнаЕкономікаДержава

ГПУ підозрює екс-керівництво ПриватБанку в махінаціях із кредитами

У результаті перед банком виникла заборгованість на 373 млн гривень.

ГПУ підозрює екс-керівництво ПриватБанку в махінаціях із кредитами
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура України підозрює попереднє керівництво ПриватБанку в наданні пов'язаним фірмам свідомо невигідних для банку кредитів у період рефінансування Нацбанку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову Печерського райсуду Києва.

Зазначають, що так виникла заборгованість перед ПриватБанком на суму понад 372,78 млн гривень. За даними слідства, ПриватБанк уклав договір з НВ ТОВ "Океанмаш", ТОВ "Тайлон", ТОВ "ЕЛ ТІ Груп", ТОВ "Агентство Новий світ", ТОВ "Фрілайн", ТОВ "Зернопоставки-М", ТОВ "Канделла", ТОВ "ВПФ", ТОВ "Елара", ТОВ "Комунальне обслуговування будинків".

Предметом угоди є надання товариствами в заставу корпоративних прав, а поручителем виступило підприємство "Приватофіс". Для всіх позик заставами виступили частки корпоративних прав на пов'язані між собою компанії. При цьому у власності "Приватофісу"перебувало 415 об'єктів нерухомості, жоден з яких не виступає заставним майном у кредитних договорах.

На думку слідства, колишнє керівництво банку, незважаючи на заборону НБУ проводити операції з пов'язаними особами, усвідомлено надавало кредитні кошти, що призвело до розтрати в особливо великих розмірах. Суд задовольнив клопотання слідчих Генеральної прокуратури і наклав арешт на всі 415 об'єктів нерухомості.

Нагадаємо, 10 квітня на прощальній прес-конференції з нагоди свого звільнення голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що в останню ніч перед націоналізацією ПриватБанку з фінустанови вивели більш ніж 16 мільярдів гривень.

Вона уточнила, що ретельна перевірка в ПриватБанку встановила, що корпоративні кредити пов'язаним особам становили не 97%, як вважали раніше, а всі 100%. Тому державі знову доведеться докапіталізувати фінустанову.

Колишній співвласник банку Ігор Коломойський у відповідь на звинувачення надіслав відеоролик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram