ГоловнаЕкономікаБізнес

Курченко намагається монополізувати постачання російського зрідженого газу в Україну

З 1 травня всі поставки можуть піти тільки через його компанії.

Курченко намагається монополізувати постачання російського зрідженого газу в Україну
Фото: politnavigator.net

Олігарх Сергій Курченко, який переховується в Росії, намагається стати монопольним постачальником зрідженого газу в Україну з РФ.

Про це пишуть українське профільне видання OilNews і російський "Коммерсант".

Кілька днів тому в російському Міненерго відбулася нарада під головуванням заступника міністра Кирила Молодцова з представниками виробників і експортерів газу.

Їм розповіли, що з травня експорт ЗВГ в Україну планують обмежити, і єдиним варіантом для російських виробників стане робота з трьома українськими трейдерами: "Ойл Трейдинг Груп", ТОВ "Нафтопродукт Трейдинг" і ТОВ "Перспектива трейд груп". Ці компанії пов'язані з Курченком.

Представники компанії Курченка СЕПЄК, яка контролювала майже всі поставки зрідженого газу та нафтопродуктів в Україні до втечі Віктора Януковича у 2014 році, також були на зустрічі в Міненерго РФ.

За підрахунками Консалтингової групи А-95, імпорт ЗВГ в Україну в I кварталі 2017 р. становив 229,1 тис. т, з яких понад 52% припало на постачання з РФ. Збій поставок із РФ наприкінці березня 2017 року призвів до зростання гуртових цін на зріджений газ в Україні на 25% і відкрив можливість для арбітражних поставок з альтернативних напрямків. Поставки ЗВГ в Україну здійснюють кілька десятків трейдерів, а найбільшими відправниками ресурсу виступають російські компанії "Роснефть", "Лукойл", "Сургутнефтегаз", "Сибур" та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram