ГоловнаЕкономікаДержава

РБК: російське державне агентство стало посередником у постачанні залізної руди на Донбас

Приватні ГЗК намагаються уникнути формальних претензій.

РБК: російське державне агентство стало посередником у постачанні залізної руди на Донбас
Фото: krruda.dp.ua

Федеральне агентство з державних резервів РФ стало посередником у постачанні залізної руди на захоплені бойовиками металургійні підприємства "Метінвесту" і "ІСД", щоб російські видобувні компанії змогли уникнути претензій.

Про це йдеться в матеріалі російського агентства РБК

Росрезерв - державне агентство, яке відповідає за забезпечення мобілізаційних потреб Російської Федерації, а також надає гуманітарну допомогу. Практично всі дані про нього зараховано до відомостей, що становлять держтаємницю.

На території окупованого Росією Донбасу є три великі металургійні підприємства. Це Єнакіївський металургійний завод, "Донецьксталь" і Алчевський меткомбінат. Для роботи їм необхідна залізна руда, яка раніше надходила з підконтрольної території. У зв'язку з товарною блокадою постачання припинилися, а самі підприємства захопили бойовики.

Росія намагається не допустити зупинки цих важливих виробництв. І деяким металургійним холдингам рекомендували розглянути можливість постачання залізної руди на українські підприємства на Донбасі. Такі рекомендації отримали, зокрема, "Металоінвест" Алішера Усманова і "Сєвєрсталь" Олексія Мордашова.

Видання також має інформацію про те, що в постачаннях задіяно холдинг "Єврохім" Андрія Мельниченка. Він буде відвантажувати Росрезерву 15-30 тис. тонн залізної руди на місяць на станцію Череповець-2. Російські залізниці встановили 25% знижки на перевезення залізорудної сировини зі станції Череповець-2 у Вологодській області на станцію Успенська (Ростовська область), прикордонну між Росією і ОРДО. Тобто очевидно, що руда піде саме туди.

Така сама знижка чинна на транспортування зі станції Костомукша-Товарна (Карелія), яка обслуговує ГЗК "Карельський окатиш" до кордону з ОРЛО.

Нагадаємо, що "Метінвест" попереджав про намір використовувати всі доступні юридичні інструменти, щоб притягнути до відповідальності компанії, які будуть пов'язані з незаконним використанням його активів в ОРДЛО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram