ГоловнаЕкономікаДержава

АМКУ виявив 300 картельних змов у 2016 році

Виявити їх набагато легше, ніж довести.

АМКУ виявив 300 картельних змов у 2016 році
Мария Нижник
Фото: Макс Требухов

Антимонопольний комітет України торік відкрив близько 300 справ, які стосуються антиконкурентних узгоджених дій.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна розповіла Марія Ніжнік - перша заступниця голови АМКУ.

"За цей рік Антимонопольний комітет розглянув більш ніж 3000 справ. Це і центральний орган, і його територіальні відомства. Близько 300 справ стосуються антиконкурентних узгоджених дій суб'єктів господарювання, або, як ми говоримо, картельних змов", - заявила вона.

При цьому чиновниця наголосила, що виявити картель набагато простіше, ніж його зруйнувати. "Виявити ознаки картелю іноді буває дуже легко. Наприклад, ринки зараз дуже прозорі і ціни пішли чомусь угору. Є ознаки картелю. Але довести, що він дійсно є, і відстояти цю позицію в суді - досить важко для Антимонопольного комітету. Передусім тому, що сьогодні дуже розвинені інформаційні технології. І якщо раніше, 10-20 років тому, суб'єктам для координації своїх дій потрібні були листування, зустрічі, якісь договори, то сьогодні це зробити дуже просто, з огляду на розвиток Інтернету", - сказала вона.

За даними Ніжнік, у 2016 році АМКУ наклав штрафів у всіх справах на більш ніж 800 млн гривень. "Це, крім штрафу, накладеного на ВАТ "Газпром", - уточнила вона.

"За нашими підрахунками, економічний ефект від діяльності АМКУ у 2016 році склав більш ніж 1,5 млрд гривень, що в півтора разу більше порівняно з 2015 роком", - додала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram