ГоловнаЕкономікаБізнес

Андрій Фаворов: "Запустивши ОПЗ, ми дали роботу людям"

Постачальник газу вважає, що запуск заводу вигідний усім.

Андрій Фаворов: "Запустивши ОПЗ, ми дали роботу людям"
Фото: zn.ua

Запуск Одеського припортового заводу (ОПЗ) за давальницькою схемою став можливим через сезонне зниження світових цін на газ і підвищення цін на добрива. Водночас початок роботи заводу допоміг вирішити соціальні проблеми регіону.

Про це в інтерв'ю виданню "Бізнес.Цензор" розповів співвласник компанії "Енергетичні ресурси України" (ЕРУ), Андрій Фаворов.

Саме ця компанія забезпечує зараз завод сировиною для роботи. Фаворов підкреслює, що мова йде про суто комерційне рішення.

"Ринок добрив у депресивному стані, а ціна газу почала рухатися вниз і з'явився сенс включити завод... Ми ринкові трейдери і ми знаємо, скільки на міжнародному ринку коштує газ, і скільки коштують добрива. Ми також приблизно розуміли, скільки буде коштувати переробити газ в добрива. Грубо кажучи, 80% собівартості виробництва добрива – це газ. Крім того, закінчився опалювальний сезон. Споживання газу в країні різко впало. А якщо споживання товару, який ми продаємо, різко впало, то падає і наш бізнес. Тому ми почали дивитися, куди ми ще можемо продати свій газ. Подивилися на міжнародну ціну добрив, на ціну газу і побачили спред. Ми зробили ФДМ і ОПЗ конкретну пропозицію, що дозволяє запустити завод", - розповів він.

Фаворов вважає, що запуск заводу вигідний усім. І, насамперед, державі, якій не потрібно витрачати близько 100 млн грн на підтримку технологічних процесів, щоб завод не став металобрухтом.

"Через ринкову кон'юнктуру зараз є альтернатива: завод працює або завод стоїть. Ми глибоко впевнені, що краще для всіх учасників ринку і для економіки в цілому, щоб завод працював", - підкреслив він.

Водночас, зазначив Фаворов, робота заводу допомогла підприємству зберегти кадри, а також вирішила соціальні проблеми в регіоні. Поки завод стояв, його працівників заманювали на роботу конкуренти.

"Ми зробили пропозицію щодо заводу, який три місяці стояв. Кращі співробітники роз'їхалися в Африку і на Близький Схід. Місцева влада була дуже стурбована ситуацією в регіоні, адже в місті Южному Одеської області всього два роботодавці: ОПЗ і порт "Південний". Половина міста залишилася без роботи, коли завод зупинився. Зрозуміло, що ми, трейдери, маємо мотивацію заробити, а не втратити. Але водночас нам приємно, що завод почав працювати і люди отримують зарплату", - розповів він.

"Енергетичні ресурси України" - один з найбільших імпортерів газу в Україну. Минулого року його дочка - "ЕРУ Трейдинг" посіла друге місце за обсягами імпорту газу з Європи. Компанія також займається експортом електроенергії, торгівлею вугіллям, металом і зерном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram