ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: Бахматюк, Фірташ, Лагун, Жеваго і Клімов заборгували НБУ 37,5 млрд гривень

Загальна заборгованість неплатоспроможних банків - 45,2 млрд.

Гонтарева: Бахматюк, Фірташ, Лагун, Жеваго і Клімов заборгували НБУ 37,5 млрд гривень
Валерия Гонтарева
Фото: flickr.com

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що найбільші українські бізнесмени не повернули 37,5 млрд гривень рефінансування, виданого їхнім банкам.

"На початку моєї каденції в Національному банку заборгованість з рефінансування банків становила 111,7 млрд гривень. На сьогодні цей показник у платоспроможних банків становить 15,2 млрд, з яких 14,4 млрд припадають на державний Приватбанк і 0,5 млрд гривень - на Укргазбанк", - повідомила вона на прес-конференції в понеділок.

Загальна заборгованість неплатоспроможних банків перед Національним банком на сьогодні становить 45,2 млрд гривень. Більшість цих коштів припадає на "Надра", "Фінансову ініціативу", VAB Банк, "Дельту", "Фінанси і кредит", Імексбанк.

"Банк "Надра", Дмитро Фірташ, заборгував Національному банку 9,8 млрд гривень. Олег Бахматюк за кредитами двох своїх банків "Фінансова ініціатива" і VAB Банку - понад 10 млрд гривень. Наступний герой - Микола Лагун. Боргує за кредитами "Дельта банку" 8 млрд гривень. Костянтин Жеваго і його банк "Фінанси і кредит" забогували Національному банку 6,3 млрд гривень. Леонід Клімов, - досі є народним депутатом і входить до комітету банківської справи, - 3,4 млрд гривень за кредитами Імексбанку", - повідомила Гонтарева.

Більшість цих кредитів видавали з 2008 року під неякісні застави. З середини 2014-го Нацбанк значно посилив вимоги для видачі рефінансування, і Гонтарева наголошує, що може відзвітувати за кожну гривню, яку видавала її команда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram