ГоловнаЕкономікаДержава

Законопроект про ринок електроенергії спрямований на повторне друге читання

Депутати не наважилися на створення ринку за європейським зразком.

Законопроект про ринок електроенергії спрямований на повторне друге читання
Фото: dtek.com

Верховна Рада не змогла прийняти законопроект №4493 про ринок електроенергії і 265 голосами направила його на повторне друге читання.

Проект покликаний був забезпечити надійне і безпечне постачання електричної енергії споживачам з урахуванням їхніх інтересів, мінімізації витрат на послуги поставки, шляхом визначення на законодавчому рівні організаційної структури і принципів функціонування ринку електроенергії, основ і передумов його реформування.

Зараз уся електроенергія, яка виробляється в Україні, продається за регульованою ціною на Оптовому ринку електроенергії, оператором якого є ДП "Енергоринок". Потім вона постачається споживачам через обленерго, що займають монопольне становище в кожному регіоні. Згідно з дослідженням Антимонопольного комітету, нинішня ситуація призвела до того, що між виробниками електроенергії і її імпортерами немає цінової конкуренції. Тому вони не зацікавлені в боротьбі за споживача, що відображається на ціні та якості послуг.

Згідно з новими правилами, виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, а ринок. Для споживачів це означає, що вони зможуть вибирати "тарифні пакети".

При цьому в законодавство вводиться поняття трейдера. Це суб'єкт господарювання, чия діяльність полягає винятково в перепродажу електричної енергії, крім продажу споживачам. Виробник, трейдер і постачальник електроенергії не зможуть належати одному виробникові.

Мета законопроекту - створення ринкових умов за європейським зразком у секторі електроенергетики. Очікується, що він дозволить Україні інтегруватися в Європейську енергомережу замість російської і зніме ціноутворення на електроенергію і вугілля з ручного режиму.

Реформа ринку електроенергії - зобов'язання України перед західними партнерами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram