ГоловнаЕкономікаДержава

Аваков вимагає відставки керівництва АМКУ

Обшуки в комітеті пов'язані зі справою тютюнової фірми "Тедіс".

Аваков вимагає відставки керівництва АМКУ
Фото: mvs.gov.ua

Міністр Арсен Аваков вважає, що керівництво Антимонопольного комітету слід звільнити за монополію тютюнової компанії "Тедіс Україна", пов'язаної з російським мільярдером Ігорем Кесаєвим, на ринку цигарок в Україні.

Про це він сказав у п'ятницю на брифінгу в Генеральній прокуратурі.

Аваков повідомив, що сьогоднішні обшуки в АМКУ пов'язані саме зі справою "Тедісу".

"Хочу сказати про роль Антимонопольного комітету в цій тривалій афері. АМКУ - та структура, яка повинна розслідувати і запобігати такій монопольній ситуації. Довгий час з тих чи інших причин перевірки АМКУ не бачили тут жодних проблем", - заявив Аваков.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, разом з яким Аваков вийшов на брифінг, уточнив, що АМКУ накладав штрафи на "Тедіс", хоча мусив застосовувати заходи до виробників тютюнової продукції і змушувати їх диверсифікувати продажі.

Аваков потім продовжив, що голова АМКУ Юрій Терентьєв сьогодні опинився у від'їзді, його заступник Ніна Сидоренко, яка вела справу "Тедісу", теж у відрядженні, ще один заступник - у відпустці.

"Я як міністр, політична фігура можу заявити, що в результаті цього розслідування суспільство і ми всі маємо право вимагати відставки керівництва Антимонопольного комітету", - заявив він.

"Тедіс Україна" контролює весь ринок дистрибуції тютюнових виробів. Його послугами користуються всі чотири найбільші виробники: "Філіп Морріс Україна", "JTI Україна", "Імперіал Тобако Юкрейн" і "BAT Україна", які займають 98% ринку цигарок. У 2014 і 2015 роках 100% вироблених в Україні цигарок реалізували "Тедісу" (тоді ще "Мегаполісу").

За рахунок цього "Тедіс Україна" входить у топ-20 найбільших українських компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram