ГоловнаЕкономікаБізнес

Westinghouse гарантував постачання ядерного палива Україні

Шведський підрозділ компанії, де виробляють паливні збірки, не постраждає від банкрутства.

Westinghouse гарантував постачання ядерного палива Україні
Загрузка кассет Westinghouse на ЗАЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Компанія Westinghouse гарантувала поставку ядерного палива Україні, незважаючи на процедуру банкрутства її материнської структури, яка розпочата в США.

В офіційній заяві компанії наголошено, що паливні збірки для українських АЕС виробляються в Швеції. Шведський підрозділ Westinghouse не постраждає від банкрутства.

"Westinghouse і Україна є стратегічними партнерами. Така співпраця залишиться міцною і, ми сподіваємося, буде тільки зростати в майбутньому. Компанія Westinghouse Швеція, яка має міцні фінансові позиції і не підпадає під удар банкрутства, в 2017 році буде виробляти і постачати ядерне паливо на шість українських реакторів ВВЕР-1000 згідно з нашим контрактом", - йдеться в заяві.

Компанія наголошує, що співпраця з Україною є пріоритетом для Westinghouse і зараз "тривають дискусії щодо розширення поставок палива і надання послуг для України".

Нагадаємо, що з 2005 року на блоці №3 ПУАЕС експлуатуються паливні збірки двох виробників - "ТВЕЛ" і Westinghousе. Енергоблок повністю перейде на паливо американської корпорації в 2018 році. В середині червня 2016 року в п'ятому енергоблоці Запорізької АЕС також почалося завантаження ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (ТВС-WR).

За планами НАЕК "Енергоатом", передбачають віддати під завантаження палива Westinghouse шість енергоблоків - два блоки на ПУАЕС і чотиреи на ЗАЕС.

Наприкінці 2014 року Westinghouse підписала угоду з "Енергоатомом" про суттєве розширення поставок ядерного палива на атомні електростанції України до 2020 року. Згідно з умовами нової угоди, Westinghouse використовує свою всесвітню мережу для виробництва палива і комплектуючих виробів для потреб українського ринку, для чого будуть задіяні виробничі потужності компанії в США і Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram