ГоловнаЕкономікаДержава

Експорт електроенергії в Молдову дозволить задіяти недовантажені потужності "Енергоатома", - міністр

"Ми частину блоків просто тримаємо не запущеними, і вони у нас у резерві".

Експорт електроенергії в Молдову дозволить задіяти недовантажені потужності "Енергоатома", - міністр
Фото: 24tv.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що експорт електроенергії в Молдову буде корисним для української атомної генерації.

"Буде користь, оскільки у «Енерогоатома» замкнені потужності. Ми частину блоків просто тримаємо не запущеними, і вони у нас в резерві", - заявив міністр у кулуарах засідання Кабінету Міністрів.

На думку міністра, експорт у Молдову дозволить поліпшити фінансові показники атомного монополіста. "Він не буде за собівартістю відпускати. Він відпускає те, що в ринок відпускає. А чим більше «Енергоатом» виробив і продав - тим більше отримав", - зазначив Насалик.

За твердженням міністра, ставка тарифу на змінну, напівпікову і пікову потужність, де є частка теплової генерації, буде формуватися за чинними правилами - за ціною ОРЦ з урахуванням дотаційних сертифікатів та інвестиційної складової.

"У цій ціні є і дотаційні сертифікати, і інвестиційні складові ... Хіба погано, що за наші інвестиційні проекти будуть платити валютою? ОРЦ включає цілу низку складових. Зараз НКРЕКУ повинна прийняти рішення з цього приводу - це 300 МВт", - зазначив він.

Як зазначали ЗМІ, в кінці січня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна повинна розвивати експорт електроенергії і продавати вироблену електроенергію за кордон, що сприятиме розвитку економіки і забезпечення енергетичної незалежності.

У середині лютого відбулася зустріч президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Молдови Павла Філіпа, на якій керівники країн обговорили питання відновлення постачань електроенергії з України в Молдову.

На думку експертів, експорт в Молдову збільшить обсяг валютної виручки в Україну до 150 млн дол. США та забезпечить додаткові відрахування до держбюджету - близько 30 млн дол. США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram