ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" просить суд скасувати рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL

НАК аргументувала свій позов тим, що рішення ухвалено поза межами повноважень Комісії.

"Нафтогаз" просить суд скасувати рішення Єврокомісії щодо газопроводу OPAL
Фото: glavcom.ua

НАК "Нафтогаз України" подала в Загальний суд Європейського суду справедливості позов до Європейської комісії з вимогою скасувати рішення, яке дозволяє російському "Газпрому" збільшити використання потужностей газопроводу OPAL і обсяги прокачування газу через "Північний потік".

Про це повідомляють на сайті компанії.

"Ухвалення зазначеного рішення без консультацій з Україною порушує ст. 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також зобов'язання ЄС за Договором до Енергетичної хартії та за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства", - наголошено в повідомленні.

"Нафтогаз" аргументує свій позов тим, що рішення ухвалено поза межами повноважень Комісії. Крім того, воно суперечить директиві ЄС 2009/73 і не сприяє посиленню конкуренції, створює загрози національній безпеці постачань в Україну й інші східноєвропейські країни, а також ефективному функціонуванню внутрішнього ринку ЄС і Енергетичного Співтовариства, оскільки посилює домінування "Газпрому" і пов'язаних з ним компаній.

Нагадаємо, газопровід OPAL з'єднує морський газопровід "Північний потік" з Німеччиною та Чехією. Газопровід дає "Газпрому" вихід на ринки Центральної та Східної Європи, оминаючи Україну.

2009 року Єврокомісія наклала обмеження на використання "Газпромом" цього газопроводу, згідно з якими російська компанія мала право лише на 50% його потужностей. Рішення ЄК від 28 жовтня 2016 року дало можливість "Газпрому" купити квоти ще на 40% потужностей цього газопроводу.

У грудні минулого року суд призупинив дію зазначеного рішення Єврокомісії, але остаточне рішення про його відповідність нормам права ЄС ще не прийнято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram