ГоловнаЕкономікаБізнес

Комерсанти фальсифікували документи, щоб отримати замовлення на годування української армії, - ЗМІ

Компанія з одним кафе збиралася нагодувати солдатів у зоні АТО та південних районах.

Комерсанти фальсифікували документи, щоб отримати замовлення на годування української армії, - ЗМІ
Армейский обед из жира с крупой
Фото: Нелли Вернер

Маловідома київська фірма "Рівер Гриль" фальсифікувала документи, щоб отримати в Міноборони замовлення на забезпечення харчування українських військових у зоні АТО та південних прикордонних районах. Про це повідомляє телеканал ICTV.

Як встановили журналісти, офіс компанії "Рівер Гриль", що претендує на організацію харчування для тисяч солдатів, у тому числі в зоні АТО, розташований у звичайній квартирі. Все, чим володіє компанія, - це кафе на набережній. При цьому заклад зараз закрито. Щоб показати свій нібито багатий досвід роботи в сфері громадського харчування, "Рівер Гриль" подала до Міністерства оборони документи, які свідчать, що компанія годує півтори тисячі співробітників одного з київських підприємств. Але, як заявили представники самого підприємства, в штаті в них налічується всього 70 осіб. Юрист компанії не зміг сказати, чи надавала в принципі "Рівер Гриль" будь-які послуги його підприємству.

Хоча "Рівер Гриль" запропонувала демпінгову ціну на свої послуги, в Міністерстві оборони укладати контракт з сумнівною фірмочкою відмовилися. Тепер компанія в Антимонопольному комітеті блокує укладення договорів на харчування з постачальниками продовольства для армії. У парламентському комітеті з питань національної безпеки і оборони заявляють, що підозрілою фірмою повинні зацікавитися українські спецслужби.

"Це відверта диверсія, оскільки, грубо кажучи, будь-який виробник канцтоварів може заблокувати серйозну роботу серйозних механізмів, які спрямовані на забезпечення боєздатності та забезпечення військ у зоні АТО", - заявив народний депутат Дмитро Тимчук.

Нагадаємо, ЗМІ повідомили, що з 1 квітня поточного року військові частини Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей, а також у підконтрольних Києву районах Луганської та Донецької областей, можуть залишитися без харчування. Ситуацію спровокували дві компанії - "Українська Агро Група" і "Рівер Гриль", які вийшли 6 березня ц.р. на тендер Міноборони (що проходив на платформі "Прозорро") з мінімальною ціною. За нинішніх цін на продукти, вартості транспортних витрат, тарифу на енергоносії, мінімальної зарплати для персоналу компанії свідомо йшли на те, щоб працювати собі в збиток. Це не могло не викликати підозр. Особливо з урахуванням того, що фірми не мали ні обладнання, ні штату для організації харчування, а їх документи викликали сумніви. Було висунуто версію, що участь у тендері двох "троянських коней" сплановано спеціально для зриву поставок продовольства військам.

"Ця ситуація вимагає додаткового аналізу, - заявив нардеп Юлій Мамчур. - Ми її обов'язково розглянемо на Комітеті ВР з питань національної безпеки і оборони. Треба, щоб Служба безпеки уважно вивчила, хто є кінцевими бенефіціаром цих фірм - можна простежити і російський слід. Тому що ми фактично воюємо з Росією, і вони використовують будь-які методи для зниження бойової готовності наших Збройних сил".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram