ГоловнаЕкономікаБізнес

Заступник директора "Укрпромзовнекспертизи": щоб ВВП зростав на 5-7% на рік, промисловість повинна зростати на 8-10%

Експерт спростував думку, що промисловість - це минуле століття.

Заступник директора "Укрпромзовнекспертизи": щоб ВВП зростав на 5-7% на рік, промисловість повинна зростати на 8-10%
Сергей Поважнюк
Фото: Макс Требухов

Щоб українська економіка зростала на 5-7% на рік, промисловість повинна демонструвати зростання на 8-10%.

Таку думку на круглому столі в Інституті Горшеніна висловив Сергій Поважнюк, заступник директора ДП "Укрпромзовнішекспертиза".

"Сьогодні існує думка, що промисловість - це щось з 19 століття, нам потрібно розвивати сферу послуг - IT, транспорт та інші. Але якщо подивитися частку і місце переробної промисловості в економіці розвинених країн, то, наприклад, у Німеччині додана вартість на душу населення - це понад 7,5 тис. доларів, тоді як у нас це близько 350 доларів. Навіть у Китаї, де проживає півтора мільярда людей, в кілька разів вища додаткова вартість, яка формується в переробній промисловості", - заявив Поважнюк.

Він зазначив, що в Польщі за останні 20 років ВВП зріс удвічі, а переробна промисловість - у 3,5 разу. Аналогічна ситуація і в Словаччині, яку, зазначив експерт, називають "маленьким Китаєм у Європі".

"Тобто якщо ми хочемо, щоб наш ВВП зростав на 5-7% на рік, переробна промисловість повинна рости не менш ніж на 8-10%", - підкреслив він.

Як приклад він навів ситуацію з виробництвом азотних добрив. Маючи достатні потужності, щоб забезпечити ними аграрну галузь, Україна імпортує їх.

"Наявні потужності - до 8 млн тонн. Це включає, звичайно, горлівський "Стирол", розташований на окупованій території. Якщо ми виключимо цей завод, то потужність вітчизняних виробників азотних добрив - це близько 6,5 млн тонн, чого абсолютно достатньо для забезпечення потреб аграріїв", - зазначив Поважнюк.

Експерт зазначив, що для виробництва тонни зерна сьогодні потрібно витратити близько 100 доларів (на насіння, добрива, пестициди, амортизацію і т.п.). З них сьогодні на імпорт йде 70 доларів. "Тобто експортуючи тонну зерна за 150 доларів, ми потім купуємо імпорту на 70 доларів", - підкреслив Поважнюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram