ГоловнаЕкономікаБізнес

Нардеп Дубінін звинуватив Кабмін в ігноруванні проблем хімпрому

Зупинено заводи в Черкасах і Рівному, ОПЗ працює одним агрегатом.

Нардеп Дубінін звинуватив Кабмін в ігноруванні проблем хімпрому
Александр Дубинин
Фото: Макс Требухов

Народний депутат Олександр Дубінін звинуватив Кабінет Міністрів в ігноруванні проблем хімічної промисловості. За його словами, через це вже виникли проблеми з посівною.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Проблема трапилася у аграріїв у зв'язку з зупинкою двох підприємств у Черкасах і Рівному. Одеський припортовий працює з одним аміаком, другий агрегат стоїть. І аграрії, отримавши гроші від своїх контрагентів, заплатили 1,7 млрд гривень, зробили передоплату, а продукцію одержати не можуть", - заявив він.

За його словами, це сталося в зв'язку з тим, що уряд вирішив відкласти введення антидемпінгових мит проти російських мінеральних добрив. Конкурувати з хімічними підприємствами РФ, у яких є доступ до дешевого газу (який є сировиною при виробництві міндобрив), українські заводи не можуть.

"При виробництві карбаміду газ становить близько 95% собівартості. Для російських виробників ціна газу приблизно 75 доларів, у нас за 300. Про яку конкуренцію ми можемо говорити?" - обурився Дубінін.

На його думку, держава повинна негайно втрутитися і дати зупиненим підприємствам можливість виконати свої зобов'язання перед аграріям.

"У держави є різні інструменти управління і впливу на такі ситуації: надання пільгових кредитів, гарантування за кредитами, застосування податкових пільгових моментів. Уряд узагалі цим не займається", - заявив Дубінін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram